Отримай персональний Сертифікат Клубу УП від

Сили оборони просунулися під Бахмутом і на Запоріжжі – ISW

Понеділок, 4 вересня 2023, 05:22
Сили оборони просунулися під Бахмутом і на Запоріжжі – ISW
українські захисники, фото: Ельдар Сарахман, УП

Фахівці Інституту вивчення війни (ISW) підтвердили просування українських захисників під Бахмутом і на заході Запорізької області.

Джерело: ISW

Деталі: В огляді вказують: українські війська продовжили контрнаступальні операції і 3 вересня просунулися вперед під Бахмутом і на заході Запорізької області. Український Генеральний штаб повідомив, що українські сили проводять наступальні операції на Мелітопольському напрямку.

Реклама:

Геолокаційні дані за2 і 3 вересня вказують на те, що українські сили контролюють південну частину Кліщіївки. Речник Таврійського угруповання українських військ Олександр Штупун заявив, що українські сили досягли успіхів у напрямку Вербового (18 км на південний схід від Оріхова).

У звіті також йдеться про те, що командувач Таврійської групи українських військ бригадний генерал Олександр Тарнавський заявив, що російські війська присвятили 60 відсотків свого часу і ресурсів створенню серії оборонних позицій, які зараз прорвали українські війська, і лише по 20 відсотків – двом наступним, розташованим далі на південь.

Аналітики зазначають: ця прорвана серія російських оборонних позицій складається з системи взаємопов'язаних російських окопів і бліндажів, захищених протитанковими ровами і щільними мінними полями, і заява Тарнавського підтверджує попереднє спостереження ISW того, що російські війська, можливо, не проводили аналогічну складну підготовку на наступних серіях оборонних рубежів, зокрема, щодо щільності мінних полів.

РЕКЛАМА:

За спостереженнями експертів, російські військові, схоже, проводять масштабний набір особового складу за допомогою прихованої мобілізації, хоча підготовка і розподіл цих нових військовослужбовців залишаються сумнівними.

Заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв заявив 3 вересня, що з початку 2023 року 280 000 осіб підписали контракти з Міністерством оборони Росії.

Медведєв зазначив, що ця цифра включає осіб, які раніше перебували в російському військовому резерві або воювали як добровольці.

Рівень підготовки та бойового досвіду цих контрактників, ймовірно, різний, оскільки російські військові рекламують контракти терміном від кількох місяців до двох років, – припускають фахівці.

Ключові висновки ISW за 3 вересня:

  • Українські війська продовжували контрнаступальні операції і 3 вересня просунулися вперед під Бахмутом і в західній частині Запорізької області.
  • Кілька російських джерел стверджували, що українські сили продовжують діяти на лівому (східному) березі Дніпра в окупованій частині Херсонської області.
  • Російські війська здійснили серію ударів з безпілотників по об'єктах української портової інфраструктури в Одеській області 3 вересня.
  • Російські військові, схоже, проводять масштабний набір особового складу за допомогою прихованої мобілізації, хоча підготовка і розподіл цих нових військовослужбовців залишаються незрозумілими.
  • Російські війська проводили наступальні операції вздовж лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна, поблизу Бахмута, вздовж лінії Авдіївка-Донецьк, на заході Донецька, у прикордонній зоні між західним Донецьком і східним Запоріжжям та на заході Запорізької області, а 3 вересня просунулися вперед у деяких районах.
  • Російські правоохоронці патрулюють і охороняють виборчі дільниці в окупованій Україні, щоб не допустити висловлення громадянами своєї незгоди з виборами і фіксувати процес голосування.
  • Президент України Володимир Зеленський оголосив 3 вересня, що він звільняє чинного міністра оборони України Олексія Резнікова і має намір замінити його на Рустема Умєрова.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
22:08
Прем’єр Грузії не відмовився використовувати війну в Україні у передвиборчій агітації
21:49
Зеленський у США: План перемоги представлений, усе ключове для України – на столі у партнерів
21:41
Чого чекати учням і вчителям на тлі останніх нововведень МОН? Інтерв'ю із заступником міністра
21:26
Російська армія завдала авіаударів по Харкову та Купʼянщині: постраждали дві людини
21:15
Трамп після зустрічі з Зеленським лякає Третьою світовою в разі перемоги Гарріс
21:09
Посуха в Росії загрожує зерновому врожаю країни у 2025 році – Reuters
21:01
ОП: Зеленський розповів Трампу про План перемоги та ситуацію на Курщині
21:01
"Тризуб" переміг "Кепіталз" у чвертьфіналі Кубку України
20:48
Сутичка між посадовцем НБУ та військовим: Нацбанк проведе власну перевірку і ухвалить рішення
20:43
У Харківській області потребує розмінування майже 7000 км ліній електропередач
Усі новини...
Реклама: