Отримай персональний Сертифікат Клубу УП від

Контрактниця ЗСУ зливала росіянам секретні дані, її завербував "Дімка" – СБУ

Вівторок, 18 липня 2023, 14:38
Контрактниця ЗСУ зливала росіянам секретні дані, її завербував Дімка – СБУ
Контрактниця ЗСУ, яку підозрюють у зраді, фото СБУ

Військова контррозвідка Служби безпеки України під час спецоперації в Херсонській області затримала українську військовослужбовицю за підозрою в державній зраді й співпраці з російською розвідкою. 

Джерело: Служба безпеки України, Спеціалізована прокуратура у сфері оборони Південного регіону

Деталі: За даними СБУ, контрактниця однієї з військових частин ЗСУ, яка дислокується на Херсонщині й виконує бойові завдання на передовій, за вказівкою російської спецслужби збирала розвіддані про безпілотні літальні апарати Сил безпеки та оборони України. 

Реклама:

Насамперед ворога цікавили місця застосування українських дронів-розвідників на правому березі Дніпра у Херсонській області. 

Також агентка ГРУ намагалася зібрати максимум інформації про можливі контрнаступальні операції українських військ. 

Крім цього, вона відслідковувала вогневі позиції протиповітряної оборони ЗСУ на території регіону, додає СБУ

РЕКЛАМА:

За даними української спецслужби, окупанти обіцяли жінці "евакуювати" її до РФ і видати російський паспорт, якщо вона успішно виконає їхні завдання. 

Співробітники СБУ затримали жінку-солдата 16 липня при спробі отримати секретну інформацію про українські військові об’єкти. 

 

За даними слідства, контрактниця ЗСУ була дистанційно завербована на початку 2023 року кадровим співробітником російського ГРУ з позивним "Дімка". 

У поле зоре російської спецслужби вона потрапила через підписку на різні групи військового спрямування у забороненій соцмережі "Вконтакте". 

У подальшому зрадниця спілкувалася з агресором через один із месенджерів, а отриману інформацію передавала у вигляді електронних координат із фотографіями об’єктів. 

Під час обшуків у фігурантки виявили мобільний телефон, який вона використовувала у "розвідувально-підривній діяльності на користь РФ". 

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили їй про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). 

Зловмисниця перебуває під вартою. Їй загрожує довічне ув’язнення. 

Спецоперацію проводили за процесуального керівництва Херсонської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону.

Досудове розслідування кримінального провадження здійснюють слідчі слідчого відділу УСБУ в Херсонській області, за оперативного супроводження співробітників Департаменту військової контррозвідки СБУ оперативного угруповання військ "Херсон".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: