Український експорт: вікно відкривається?

Зачинене укриття у Києві: прокуратура пояснила, чому тільки охоронця закрили в СІЗО

Понеділок, 5 червня 2023, 13:07
Зачинене укриття у Києві: прокуратура пояснила, чому тільки охоронця закрили в СІЗО
Вадим Мошкін (ліворуч) в залі Голосіївського суду Києва 3 червня. Фото Суспільного

Прокуратура у справі про закрите укриття у Києві, біля якого загинули люди, просила арешт для охоронця Вадима Мошкіна і цілодобовий домашній арешт для чиновників, бо саме охоронець не відчинив двері, щоб пустити мешканців до бомбосховища.

Джерело: речниця прокуратури Києва Надія Максимець в ефірі національного марафону та у коментарі "Українській правді"

Пряма мова Максимець: "Усім чотирьом підозрюваним прокуратура просила застосувати найсуворіші запобіжні заходи, які можна застосовувати відповідно до санкцій інкримінованих статей.

Реклама:

Слідство встановило, що саме охоронець безпосередньо не відчинив двері в укриття під час повітряної тривоги, залишивши людей на вулиці під обстрілами. Його дії кваліфіковані за ч. 3 ст. 135 КК України − залишення у небезпеці, що спричинило смерть. Санкція статті передбачає від 5 до 8 років позбавлення волі, саме тому відносно нього прокурор просив застосувати найсуворіший запобіжний захід у вигляді тримання під вартою".

Деталі: Максимець додала, що, за словами місцевих мешканців, не тільки в трагічну ніч, а і раніше їм неодноразово відмовляли у відкритті дверей до сховища під час повітряної тривоги вночі.

Тому якщо буде апеляційна скарга захисту на це рішення, то прокуратура наполягатиме залишити обраний запобіжний захід без змін.

РЕКЛАМА:

Що стосується службових осіб, то їхні дії, за словами Максимець, кваліфіковані як "недбалість, що спричинила тяжкі наслідки".

Пряма мова речниці прокуратури: "Ці особи в міру своїх повноважень мали організувати роботу укриття і забезпечити контроль над тим, щоб люди мали вільний доступ до сховища під час повітряної тривоги, але не зробили цього. Враховуючи, що санкція статті передбачає до 5 років ув’язнення, то максимально суворий запобіжний захід, який ми могли просити у суду − це цілодобовий домашній арешт. До всіх трьох  службовців судом ці клопотання були задоволені в повному обсязі". 

Деталі: Максимець додала, що те, що охоронець "визнає провину − це його спосіб захисту", бо мешканці неодноразово наголошували, що їх в укриття  не пускали.

"А якщо охоронець виконував вказівку керівництва, але не повідомляє про це слідству, то це означає, що він покриває своїх керівників. У будь-якому випадку розслідування триває. В його межах буде надана оцінка діям всіх чиновників КМДА, РДА, які дотичні до цієї ситуації", − наголосила речниця прокуратури.  

Вона також додала, що Мошкін потрапив у поле зору правоохоронних органів задовго до трагічних подій.

Ще в лютому від СБУ до прокуратури надійшли матеріали про діяльності на території Деснянського району групи осіб, які називають себе "Всесоюзне об’єднання виборців народів СРСР" або "Киевский городской комитет кредиторов СССР" і які навіть під час повномасштабного вторгнення Росії підтримували ідеї приєднання України до РФ.

2 лютого прокуратура зареєструвала кримінальне провадження за фактом вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст.436-1 КК України (виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів).

За словами Максимець, ці люди друкували листівки з комуністичною символікою і розсилали на адреси держорганів та комунальних підприємств листи, в яких писали про незаконне проголошення незалежності України.

А також, маючи борги за компослуги, відмовлялися їх сплачувати, аргументуючи тим, що ці послуги їм "нав’язали", тоді коли самі вони цих послуг не замовляли.

За словами Максимець, координатором вказаних організацій є дружина підозрюваного охоронця. А заступник директора поліклініки і мешканці прилеглих до лікарні будинків нібито характеризували охоронця як "сепаратиста".

Під час обшуків за місцем проживання фігурантів справи, виявили та вилучили значний обсяг документів з символікою комуністичного режиму та печатки з даною символікою.

5 червня прокуратура підписала повідомлення про підозру охоронцю та його дружині у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 436-1 КК України (виготовлення, поширення комуністичної символіки за попередньою змовою групою осіб).

Максимець у коментарі "Українській правді" повідомила, що у ці хвилини триває процес вручення підозр фігурантам.

Передісторія:

  • У ніч на 1 червня 2023 року під час ракетної атаки російських окупантів у столиці загинули троє людей, у тому числі дитина 2013 року народження. 
  • Мешканці намагалися потрапити до укриття поліклініки у Деснянському районі, але двері були зачинені
  • За цим фактом було розпочато кримінальне провадження. А влада вирішила провести перевірки бомбосховищ. 
  • 3 червня Голосіївський суд Києва обрав запобіжний захід підозрюваним у справі про закрите укриття у поліклініці, біля якої вночі 1 червня загинули троє людей в Деснянському районі столиці. Чиновників суд відпустив під домашній арешт, а охоронця поліклініки вирішив відправити під варту на два місяці без права внесення застави.
  • 3 червня мер Києва Віталій Кличко повідомив, що за добу від запуску сервісу для відгуків щодо стану укриттів кияни надіслали більше тисячі скарг.
  • 5 червня міністр стратегічної промисловості Олександр Камишін заявив, що ситуація з бомбосховищами у столиці − критична, бо половина з перевірених укриттів не готова приймати людей.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: