Ексміністр Табачник, який допомагав окупантам із "референдумами", отримав нову підозру

П'ятниця, 12 травня 2023, 12:43

Колишній міністр освіти та науки України Дмитро Табачник співпрацює із російською ФСБ. Зокрема, він допомагав організовувати так звані "референдуми" в окупованих районах Херсонської та Запорізької областей.

Джерело: повідомлення СБУ, ОГП

Дослівно: "Встановлено, що він перебуває на прямому "зв’язку" з кадровим співробітником 9-го управління Департаменту оперативної інформації 5-ї служби ФСБ Олегом Козловим.

Після початку повномасштабного вторгнення зрадник координував з представником російської спецслужби свою підривну діяльність проти України. За даними слідства, він брав активну участь в організації псевдореферендумів в окупованих районах Херсонської та Запорізької областей".

Дослівно ОГП: "Підозрюваний брав участь в організації роботи незаконно утворених "військово-цивільних адміністрацій" на тимчасово окупованих територіях Запорізької і Херсонської областей. Розробив структуру цих псевдоорганів та їхню нормативну базу, координував діяльність керівництва.

Він "опікувався" новою "ідеологією", системою освіти та охорони здоров’я, службою з надзвичайних ситуацій. Про результати доповідав представникам профільних міністерств в уряді РФ".

Деталі: СБУ повідомляє, що Табачник за наказом з Москви "переформатовував" освітню та медичну галузі під потреби країни-агресора.

Наразі йому повідомили про нову підозру – у пособництві державі-агресору, порушенні законів і звичаїв війни (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111-2, ч. 1 ст. 438 КК України).

Передісторія:

  • В листопаді 2022 року Міністру освіти часів Табачнику повідомили про підозру в державній зраді через допомогу гауляйтерам окупованих частин Херсонської та Запорізької областей Володимиру Сальдо і Євгену Балицькому.
  • Згодом Служба безпеки наклала арешт на майно фігуранта на загальну суму понад 2 млн дол.