Отримай персональний Сертифікат Клубу УП від

Силовики викрили російську фінансову піраміду "Life is good"

Вівторок, 4 квітня 2023, 12:22
Силовики викрили російську фінансову піраміду Life is good
фото прокуратури

Правоохоронці викрили масштабну шахрайську схему, яку замаскували під псевдоінвестиційний російський проєкт "Life is good".

Джерело: СБУ, столична поліція, Київська міська прокуратура, речниця прокуратури Надія Максимець у коментарі УП

Деталі: За попередніми даними, сума завданих громадянам збитків сягає 40 мільйонів доларів США.

Реклама:
 
фото прокуратури

Організатори "піраміди" пропонували своїм клієнтам стати інвесторами і переказати гроші на рахунок компанії, яка нібито допомагає "примножувати" капіталовкладення.

Для користування "послугою" шахраї розробили власний вебресурс з обліковими записами потенційних "інвесторів". Ділки обіцяли "вкладникам" стабільні прибутки у вигляді "дивідендів" від інвестування в акції перспективних підприємств світового рівня. Крім того, шахраї "гарантували" своїм клієнтам "бонуси" у разі залучення до проєкту нових учасників.

Отримані від інвесторів гроші ділки акумулювали на власні криптогаманці та банківські рахунки.

РЕКЛАМА:

За даними слідства, до організації оборудки причетні більше 10 осіб. Насамперед це громадяни країни-агресора. Спочатку "проєкт" діяв лише на території РФ, але після 2017 року його поступово намагались реалізувати в Україні через масовану рекламну кампанію в інтернеті та відкриття офісу в Києві.

Після початку повномасштабного вторгнення організатори "піраміди" хотіли приховати свою причетність до неї. Для цього налагодили механізм залучення віртуальних активів через мережу обмінних пунктів криптовалюти по всій території України, зазначають в СБУ.

Під час обшуків у київському офісі та за адресами проживання фігурантів правоохоронці виявили: комп’ютери, мобільні телефони, бухгалтерію та чорнові записи із доказами протиправної діяльності; сувенірну та рекламну продукцію, яку ділки використовували для залучення "інвесторів".

Наразі одному із топменеджерів "інвестпроєкту" повідомлено про підозру в шахрайстві.

 
фото прокуратури

Як пояснила УП, речниця столичної прокуратури Надія Максимець, підозрюваний – один з активних учасників схеми та менеджер по Києву. На цей час вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу. Головний же організатор – громадянин РФ – перебуває в розшуку.

Розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності триває. Правоохоронці просять потерпілих заявити про злочин.

Пряма мова Максимець: "Шахраї діяли через мережу "Інтернет". Майже в кожному обласному центрі України були менеджери цієї компанії. Між собою вони комунікували і спілкувалися в месенджерах, де в тому числі обговорювали психологічні інструменти для залучення нових клієнтів та виманювання в них коштів.

 

Крім України шахраї діяли у РФ та країнах СНД.

Слідством встановлюються особи, які сприяли цій афері. Ми просимо всіх потерпілих, які інвестували свої кошти в шахрайську піраміду, звернутися до столичного главку поліції з відповідними заявами".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: