Український експорт: вікно відкривається?

Україна планувала атаки на російські війська у Сирії – ЗМІ

П'ятниця, 21 квітня 2023, 03:55
Україна планувала атаки на російські війська у Сирії – ЗМІ
Роcійські війська в Сирії. Фото Getty Images

Витік секретних документів США свідчить про те, що Головне управління розвідки МО України готувало удари по російських військах і найманцях ПВК "Вагнер" в Сирії за участю курдських формувань, однак у грудні Володимир Зеленський наказав зупинити планування операції.

Джерело: The Washington Post

Деталі: За даними WP, метою відкриття нового поля бою за тисячі кілометрів від України мало бути завдання російській армії та групі "Вагнера", яка активно діє в Сирії, витрат і втрат, що, ймовірно, змусило б Москву передислокувати свої ресурси з України.

Реклама:

Згідно з документами, які потрапили у мережу, у грудні Володимир Зеленський наказав зупинити планування. На основі розвідувальних даних, зібраних станом на 23 січня, у документах детально викладено, як відбувалося планування і як така операція може відбутися, якщо Україна відновить її, пише видання.

Як повідомляє WP, у документі з грифом HCS-P, що означає отримання певної інформації від людей, детально описано, як офіцери Головного управління розвідки МОУ могли планувати атаки на російські сили у Сирії. Відзначається, що начальник ГУР Кирило Буданов відмовився від коментарів.

У документах зазначено, що українські військові розвідники віддавали перевагу завданню ударів по російських силах за допомогою безпілотних літальних апаратів. Вони планували починати "з малого" або ж обмежити свої удари лише по "вагнерівцях".

РЕКЛАМА:

Українські офіцери, пише видання, розглядали можливість підготовки бійців Сирійських демократичних сил (SDF), військових сил контрольованого курдами автономного північного сходу Сирії, для завдання ударів по російських цілях і проведення "невизначених заходів "прямої дії" разом з атаками з БпЛА".

Зазначається, що SDF прагнули пройти навчання, отримати системи ППО та гарантії, що їхня роль в українських операціях буде збережена у таємниці. Керівництво SDF також заборонило завдавати удари по російських позиціях у курдських районах.

У коментарі виданню речник SDF Фархад Шамі заявив, що "документи, про які ви говорите щодо наших сил, не є реальними", а також, що сили SDF "ніколи не були стороною в російсько-українській війні".

"Злитий" документ, пише WP, вказує на те, що Туреччина знала про планування, а турецькі чиновники "прагнули уникнути потенційного удару" та запропонували Україні здійснювати свої атаки з курдських районів, а не з північних і північно-західних районів, які утримуються іншими повстанськими групами, деякі з яких підтримуються Анкарою.

Видання пояснює, що Туреччина виступає проти SDF та вважає їхні Загони народної самооборони (YPG) терористичним угрупуванням. Натомість SDF є головним партнером американських військ у Сирії, де вони часто ділять бази в рамках місії задля запобігання відродження Ісламської держави.

Згідно з документами, у листопаді офіцери української військової розвідки визначили потенційні логістичні обмеження для своїх планів, включаючи "проблеми з внутрішньо-курдським прикордонним контролем і створенням оперативної бази".

"До 29 грудня офіцери, схоже, з'ясували, що Зеленський зупинив їхні плани. Незрозуміло, чому Зеленський наказав ГУР припинити планування операцій, але в документі зазначається, що він міг зробити це з різних причин: тиск з боку США, обмеженість українських безпілотників або сумніви в тому, що атаки можуть бути успішними.

Іншим фактором міг бути успіх операцій військової розвідки в Росії. Згідно з документами, ГУР було агресивним в організації диверсій, вбивств і дестабілізаційних операцій на окупованих Росією територіях в Україні. Ці райони, ймовірно, пропонують переваги в логістиці, мові та інших параметрах", – йдеться у публікації WP.

Київ навряд чи повернеться до цих планів, але якщо Україна все ж таки розпочне операцію, то атаки можуть "викликати російську відповідь, спрямовану проти інтересів США в регіоні, якщо підтримка операції буде приписуватися Штатам", наголошується в документі.

Документ детально описує, як могла б виглядати кампанія таємних атак України та яку ескалацію у відповідь з боку РФ вони могли б викликати. У звіті порівнюються атаки на добре захищені "пріоритетні" російські об'єкти поблизу Дамаска і сирійського узбережжя, які були б найнебезпечнішими, але найдорожчими для Росії, з ударами по "пов'язаній з Росією нафтовій інфраструктурі" в центральній Сирії, яка погано захищена протиповітряною обороною, але завдала б лише "скромних витрат" РФ, зокрема "Вагнеру".

У документі зазначається, що поле бою в Сирії "надає Україні можливості для заперечення", оскільки вона може атакувати російські позиції, по яких раніше завдавали удари сирійські повстанці, здійснювати атаки з територій, які контролюються повстанцями або навіть урядовими військами, а також приписувати атаки "передовим, неіснуючим або активним недержавним групам".

У документах, пише WP, згадується реальний, але раніше не розголошуваний інцидент 27 листопада, коли російська система ППО SA-22, яка базується на сході Сирії, відкрила вогонь по американському безпілотнику MQ-9. За даними американського чиновника, безпілотник не був уражений ракетою.

Читайте також: Військова (не)таємниця: що відомо про витік секретних документів США або дивіться нове відео "ЄвроПравди"

Передісторія:

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: