ЗМІ дізналися, які настрої запанували в Кремлі після видачі ордеру на арешт Путіна

Вівторок, 21 березня 2023, 13:29
ЗМІ дізналися, які настрої запанували в Кремлі після видачі ордеру на арешт Путіна
Фото: Getty Images

Кремль виявився неготовим до видачі ордеру Міжнародним кримінальним судом на арешт президента країни-агресора Володимира Путіна, передусім це стосується обмеження його пересування країнами світу.

Джерело: видання "Meduza" з посиланням на співбесідників, близьких до адміністрації президента Росії

Дослівно: "Теоретично президента РФ можуть затримати за гаазьким ордером у 123 країнах. Джерела, близькі до АП, зазначають, що поки що в Кремлі не зовсім розуміють, як можна "забезпечити безпеку" президента в нових умовах".

Реклама:

Деталі: Повідомляється, що у 2023 році Кремль планував просувати образ Путіна як "борця із Заходом", "захисника країн Латинської Америки та Африки від колоніального гноблення" і "одного з головних лідерів багатополярного світу".

Але, за словами співрозмовників видання, для цього потрібні закордонні поїздки, у яких Путін тепер обмежений через рішення МКС.

Крім того, вказують джерела, навіть деякі країни СНД перестають бути безпечним простором для Путіна. Зокрема, Таджикистаном ратифіковано Римський статут.

РЕКЛАМА:

За оцінкою співрозмовників видання, поїздки Путіна були дуже важливими, у тому числі для внутрішньоросійської пропаганди, яка, спираючись на новини про ці візити, могла розповісти громадянам, що "у Росії друзів однаково більше, ніж недоброзичливців" і країна залишається "одним зі стовпів багатополярного світу".

"Обмеження закордонних візитів працюватимуть у протилежний бік. До ордера виїзди (Путіна) поєднувалися з поїздками лідерів зарубіжних країн до Москви. Тепер підтримати таку саму частоту зустрічей не вийде - не можна постійно запрошувати всіх до себе", - зазначило одне з джерел.

Складнощі із закордонними візитами Путіна вже почалися: у серпні 2023 року в Південно-африканській республіці (ПАР) має відбутися черговий саміт країн БРІКС, але влада цієї країни 20 березня заявила, що вже "взяла до відома" ордер МКС.

Одночасно в Адміністрації Путіна припускають можливість розширення списку російських чиновників, на яких буде видано ордер на арешт. До нього можуть увійти губернатори регіонів, де приймають дітей з окупованої України. Однак, за оцінкою Кремля, це ніяк не вплине на їхнє життя: "За фактом держслужбовці і так, можна сказати, не виїжджають за кордон (під час війни)", - зазначають джерела.

Передісторія: 

  • 17 березня Палата досудового провадження ІІ Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та Марії Олексіївни Львової-Бєлової, яка є уповноваженою президента РФ з прав дитини.
  • Усі країни-члени Міжнародного кримінального суду тепер юридично зобов’язані затримати і передати до суду Путіна. Міністр юстиції Німеччини Марко Бушманн оголосив, що виконає ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна, якщо він ступить на німецьку землю.
  • У Росії відповідили, що на території РФ в МКС "немає повноважень".
  • 20 березня Верховна Рада ухвалила заяву про необхідність притягнення до відповідальності керівництва Росії за злочини в Україні, зокрема виконати рішення Міжнародного кримінального суду щодо арешту Володимира Путіна та Марії Львової-Бєлової.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: