Заява Марін про винищувачі для України стала сюрпризом для влади та армії Фінляндії

Субота, 11 березня 2023, 10:35

Керівництво Фінляндії стверджує, що не обговорювало можливе передання Україні винищувачів Hornet, як про це заявляла фінська прем’єр-міністерка Санна Марін під час візиту до Києва в п’ятницю.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Зокрема командувач військово-повітряних сил Фінляндії генерал-майор Юха-Пекка Керенен в коментарі для газети Helsingin Sanomat заявив, що Сили оборони країні не обговорювали можливе надання Україні винищувачів.

Реклама:

Керенен пояснив, що фінські Сили оборони не можуть дозволити собі відмовитися від Hornet доти, доки не отримають взамін винищувачі F-35. Крім того, організація оперативної підготовки таких винищувачів буде складним завданням.

Те ж у коментарі фінському агентству STT заявив і президент країни Сауле Нііністьо: "Ні з цим із цього питання обговорення не велось".

А міністр оборони Фінляндії Антті Кайкконен заявив каналу MTV Uutiset, що не знав про наміри Марін обговорити питання про винищувачі, які Фінляндія, за його словами, потребуватиме ще багато років.

РЕКЛАМА:

Як повідомлялось, прем’єрка Фінляндії Санна Марін у п’ятницю під час візиту до Києва зазначила, що Фінляндія могла би поруч з іншими союзниками розглянути надання Україні винищувачів.

Наскільки відомо з відкритих джерел, зараз у Повітряних сил Фінляндії - 55 винищувачів F/A-18 Hornet і біля двадцяти тренувальних моделей, є також старіші тренувальні моделі британських Hawk. Фінляндія на заміну замовила у США 64 новітніх винищувачів F-35, їх мають поставити до 2026 року.

Серед західних винищувачів, як відомо, Україна найбільш орієнтується на F-16. Детально на цю тему - у статті Допомога найвищого рівня: на які військові літаки може розраховувати Україна.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: