Туреччина викликала посла Швеції через акцію курдів з "повішеним Ердоганом"

Четвер, 12 січня 2023, 21:27

Міністерство закордонних справ Туреччини в четвер викликало посла Швеції Стаффана Херрстрьома у зв’язку з акцією курдської організації, де було "повішене" опудало, яке символізувало турецького президента Реджепа Таїпа Ердогана.

Про це повідомляє "Європейська правда".

У середу організація "Комітет Рожави" виклала фото й відео акції біля мерії Стокгольма з опудалом, повішеним за ноги.

Реклама:

"Історія показує, як часто закінчують диктатори, тому, заради всіх, Ердогане: скористайся шансом і піди у відставку, щоб не опинитися догори ногами на площі Таксим (головна площа Стамбула, яка стала місцем антиурядових протестів 2013 року)!" – підписали зображення у Twitter.

"Комітет Рожави" називає себе "мережею солідарності і обміну з революційним рухом по всьому Курдистану". Турецькі ЗМІ називають їх прихильниками Робітничої партії Курдистану, визнаної терористичною організацією.

Хоча у Швеції акції загалом не помітили, на неї звернули увагу турецькі ЗМІ й користувачі соцмереж, зокрема прессекретар Ердогана Фахреттін Алтун. Він назвав акцію "доказом того, що шведська влада не зробила необхідних кроків проти тероризму, як вона стверджувала останнім часом".

РЕКЛАМА:

Шведський міністр закордонних справ Тобіас Біллстрьом прокоментував акцію у другій половині дня в четвер.

"Уряд цінує відкриту дискусію щодо політичного вибору, але рішуче відкидає погрози та ненависть до політичних представників. Зображення обраного президента, якого страчують біля мерії, є огидним", – написав він у Twitter.

Пізніше речниця шведського МЗС Анна Ерхардт повідомила шведському мовнику SVT, що шведського посла в Туреччині Херрстьома було викликано в зовнішньополітичне відомство в Анкарі.

Офіційно турецьке МЗС про це не повідомляло, та через джерела турецькі ЗМІ повідомили, що Херрстрому "рішуче повідомлено про те, що ми рішуче засуджуємо і протестуємо проти цього огидного акту, і зажадали не допускати подібних терористичних актів, які є явним порушенням зобов'язань Швеції за тристороннім меморандумом і які відкрито загрожують нашій країні".

Як відомо, Туреччина блокує вступ Швеції та Фінляндії до Альянсу, стверджуючи, що вони недостатньо борються з тероризмом. Останні соцопитування засвідчують, що шведи проти поступок Туреччині для отримання згоди на вступ до НАТО. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: