Український експорт: вікно відкривається?

Президентка Словаччини дозволила сімом громадянам долучитись до лав ЗСУ

Середа, 11 січня 2023, 21:20

Президентка Словаччини Зузана Чапутова схвалила участь сімох словаків у Збройних Силах України.

Про це словацькому виданню Pravda повідомив прессекретар президентки Словаччини Мартін Стрижинець, передає "Європейська правда".

"Станом на понеділок, 9 січня, президентка видала загалом 26 рішень, з яких сім - про дозвіл на службу в іноземних військах і 19 – про відмову", – сказав він. Із міркувань безпеки офіс президентки Словаччини не розголошує дані про цих людей та причини їхнього звернення.

Реклама:

У Словаччині передбачена кримінальна відповідальність за самовільний вступ до лав іноземної армії – від двох до восьми кроків ув’язнення та від п’яти до десяти років в умовах воєнного стану. Це положення не діє, якщо громадянин має друге громадянство або проходить службу в країні, що є членом НАТО.

Водночас закон про призов дозволяє військову службу у збройних силах іноземної держави з дозволу президента.

Але процедура отримання такого дозволу дуже довга: спершу потрібно подати заявку до районного представництва міністерства оборони Словаччини, яке отримує висновки міністерств внутрішніх і закордонних справ, після чого вже подає заяву до офісу президента. При цьому така заява має подаватись не пізніше як за 90 днів до планованого від’їзду для служби.

РЕКЛАМА:

Крім того, як нагадує Pravda, президентка Словаччини Зузана Чапутова чітко не висловлювала ані підтримки, ані небажання надавати дозволи на службу в Збройних Силах України, лише вказувала на складність цього процесу.

"Адміністративний процес розгляду такої заяви є багатоетапним, надзвичайно складним і тривалим. Наше законодавство побудоване таким чином, щоб не сприяти службі в іноземних арміях чи іноземних легіонах, і не дозволяє видавати такий дозвіл у найкоротші терміни. Щоб це стало можливим, уряд і парламент повинні були б змінити законодавство", – пояснював ще навесні 2022 року її прессекретар Стрижинець.

Нагадаємо, низка європейських країн, як-то Данія та Латвія, одразу ж дозволили своїм громадянам взяти участь у службі в ЗСУ. У Чехії ж розробили схему, за якої по поверненні додому добровольці амністуються указом президента.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: