Український експорт: вікно відкривається?

Катастрофа МАУ: постраждалі держави вимагають згоди Ірану на арбітраж

Середа, 28 грудня 2022, 17:40
Катастрофа МАУ: постраждалі держави вимагають згоди Ірану на арбітраж
фото: getty images

Велика Британія, Канада, Україна та Швеція вимагають від Ірану погодитись на арбітражний розгляд спору, пов’язаного зі збиттям над його територією пасажирського літака "Міжнародних авіаліній України" в січні 2020 року.

Про це йдеться у спільній заяві Міжнародної групи з координації та допомоги жертвам рейсу PS752, яку цитує "Європейська правда".

У ній зазначається, що арбітражний спір ініціюється відповідно до статті 14 Конвенції про боротьбу з незаконними актами, спрямованими проти безпеки цивільної авіації, 1971 року а літак було збито "двома ракетами класу "земля-повітря", запущеними незаконно та навмисно членами підрозділу протиповітряної оборони Корпусу вартових Ісламської революції Ірану".

Реклама:

"Як і раніше, Координаційна група продовжить докладати усіх можливих зусиль для притягнення Ірану до міжнародної відповідальності за його численні порушення міжнародно-правових зобов’язань за кількома договорами. Сьогоднішній крок є частиною комплексної стратегії, спрямованої на забезпечення прозорості та справедливості для жертв трагедії та їхніх родин", – підкреслюється в заяві.

Як уточнює міністерство закордонних справ України, Конвенція про боротьбу з незаконними актами, спрямованими проти безпеки цивільної авіації, відома як Монреальська конвенція, вимагає від держав "забороняти, запобігати та карати за певні правопорушення проти цивільної авіації, включно з незаконним та навмисним знищенням повітряного судна, що перебуває в експлуатації".

Конвенція передбачає, що будь-який спір між двома чи більше державами щодо тлумачення або застосування цієї Конвенції, який не може бути врегульований шляхом переговорів, на прохання однієї зі сторін передається до арбітражу.

РЕКЛАМА:

Якщо сторони не можуть домовитися про умови організації незалежного арбітражу, що матиме юрисдикцію для розгляду цього спору, протягом 6 місяців, будь-яка сторона може передати спір до Міжнародного суду ООН.

Канада, Швеція, Україна, Велика Британія та Іран є державами-учасницями цієї Конвенції.

Нагадаємо, в січні 2020 року над Іраном було збито літак "Міжнародних авіаліній України", що вилетів з аеропорту Тегерана. Усі 176 людей на борту загинули, зокрема 55 громадян Канади та 30 постійних жителів країни.

У січні 2022 року Іран відповів відмовою на пропозицію Міжнародної групи з координації та допомоги жертвам рейсу PS752 "Міжнародних авіаліній України" приєднатись до переговорів щодо компенсацій.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: