Отримай персональний Сертифікат Клубу УП від

У Німеччині побільшало схильних вірити у російські пропагандистські наративи, особливо на сході

Четвер, 3 листопада 2022, 13:31

У Німеччині за останні місяці зросла кількість людей, що схильні вірити у наративи та теорії змов на користь РФ.

Про це свідчать результати опитування Центру моніторингу, аналізу та стратегії (Cemas), що працює у форматі громадської організації, пише "Європейська правда" з посиланням на Spiegel.

40% опитаних повністю або частково погодилися з твердженнями, що російська агресивна війна стала "безальтернативною реакцією на провокацію НАТО". Це на 11% більше, ніж у квітні.

Реклама:

44% повністю або частково переконані, що Путін бореться зі "світовою елітою", яка "смикає за ниточки за ширмою" - на 12% більше, ніж у квітні. 

14% опитаних погодилися з тезою, що Україна "історично не має територіальних претензій" і насправді "була частиною Росії". Майже вдвічі зросла кількість тих, хто повірив, ніби війна РФ була "необхідна, щоб усунути фашистів при владі в Україні" - до 9%.

Підтримка цих тез помітно вища серед респондентів зі східної Німеччини, аніж західної. 

РЕКЛАМА:

Так, серед респондентів зі східної Німеччини кожен третій підтримує тези, які виправдовують напад Росії на Україну тим, що її "спровокувало НАТО",  а сукупно тих, хто частково чи повністю погоджується з таким твердженням - 59%. У західній Німеччині повністю погодилися з твердженням удвічі менше респондентів.

Також простежується кореляція між схильністю вірити у російські наративи та політичними симпатіями. Серед виборців правопопулістської "Альтернативи для Німеччини" тези про "провокацію НАТО" і те, що "Україна історично належить Росії", повністю підтримують майже половина опитаних; серед виборців "Лівих" це кожен третій. 

Найменше схильних вірити проросійським наративам виявилося серед прихильників "Зелених" та "Вільних демократів".

Дослідження також встановило, що серед готових вірити у проросійські наративи помітно більше тих, хто готовий протестувати проти коронавірусних обмежень чи у зв’язку з цінами на енергоносії. 

Для дослідження опитали понад 2200 респондентів віком від 18 до 90 років у період з 3 по 10 жовтня. 

Як повідомлялося, на початку жовтня у Берліні протест прихильників правопопулістської AfD проти високих цін і санкцій щодо РФ зібрав майже 8 тисяч людей.

Читайте також історичну промову президента Німеччини, що засвідчує остаточну зміну ставлення Берліна до Росії: "Для Німеччини це нова епоха"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: