Христя Фріланд може стати новим генсеком НАТО – ЗМІ

Четвер, 8 вересня 2022, 08:28
Христя Фріланд може стати новим генсеком НАТО – ЗМІ
Christina Freeland, AFP via Getty Images

Віцепрем’єр-міністерка Канади Христя Фріланд є однією із кандидатів на посаду генерального секретаря НАТО.

Про це повідомляє CBC News з посиланням на джерела, пише "Європейська правда".

Принаймні чотири різних джерела – в Оттаві, Вашингтоні та Брюсселі, де розташована штаб-квартира НАТО - заявили, що ім’я Фріланд кілька місяців обговорювалося в міжнародних колах з питань оборони та безпеки як потенційної наступниці нинішнього генерального секретаря Єнса Столтенберга. 

Реклама:

"Є кілька дуже кваліфікованих жінок, які були б дуже хорошими кандидатами… Здається, є певний імпульс для того, щоб жінка стала наступним (генсеком)", – сказав високопосадовець НАТО на умовах анонімності. 

Сама Фріланд у середу ухилилася від прямого запитання про свою кандидатуру, згадавши, що "вже має дві роботи" - посади віцепрем’єрки Канади та міністерки фінансів.

Термін повноважень Столтенберга мав закінчитися цього місяця, але лідери НАТО, схвильовані після російського вторгнення в Україну, продовжили цей термін до 2023 року.

РЕКЛАМА:

Серйозне обговорення заміни Столтенберга тривало на початку 2020 року, задовго до кінцевого терміну чинного генсека. Влітку 2021 року американське видання Politico написало, що три колишні президентки країн НАТО - Колінда Грабар-Кітарович з Хорватії, Даля Грибаускайте з Литви та Керсті Кальюлайд з Естонії були серед головних кандидаток.

Джерела в Брюсселі повідомили, що ім'я Фріланд з'явилося восени минулого року.

Фріланд глибоко заглиблена в політику та історію Східної Європи. Вона може вільно говорити англійською, українською, російською, польською, французькою, іспанською та італійською мовами.

Ймовірно, вона вважатиметься головною фавориткою в той час, коли Альянс намагається втриматися разом на тлі великої війни у Європі. Її знання Росії та внутрішньої роботи Кремля також був би великим плюсом.

Фріланд має українське походження, вона народилась у родині матері-українки.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг напередодні зими заявив, що війна в Україні входить у критичну фазу, а зима стане випробуванням для членів військового Альянсу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування