Отримай персональний Сертифікат Клубу УП від

Росія засудила одного з лідерів кримськотатарського руху Джеляла до 17 років в'язниці

Середа, 21 вересня 2022, 11:15
Росія засудила одного з лідерів кримськотатарського руху Джеляла до 17 років в'язниці
Наріман Джелял, фото "Крим.Реалії"

Підконтрольний Росії Верховний суд Криму 21 вересня оголосив вирок фігурантам "справи про диверсію на газопроводі" в Перевальному – одному з лідерів кримськотатарського національного руху Наріману Джелялу й братам Азізу та Асану Ахтемовим.

Джерело: "Крим.Реалії", керівник прокуратури АРК й Севастополя Ігор Поночовний, уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець

Деталі: Політика й активіста, колишнього журналіста Нарімана Джеляла (за документами – Джелялова) засудили до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму зі штрафом 700 тисяч рублів і обмеженням волі строком на 1,5 року.

Реклама:

Асана Ахтемова засудили до 15 років колонії суворого режиму зі штрафом 500 тисяч рублів і обмеженням волі 1 рік.

Азіза Ахтемова засудили до 13 років колонії суворого режиму зі штрафом 500 тисяч рублів і обмеженням волі 1 рік.

Російське обвинувачення просило 15 років колонії для фігурантів справи.

РЕКЛАМА:

Керівник законної прокуратури АРК Ігор Поночовний назвав цей вирок черговим доказом систематичного переслідування кримських татар на окупованому півострові, за яке Україна домагатиметься в міжнародних судах покарання для Росії.

За словами Поночовного, під колеса російської "репресивної машини" потрапляють всі ті, хто займає проукраїнську позицію, громадяни, що не змирилися з окупацією, беззаконням і терором на півострові. 

Прокурор АРК відзначив, що Нарімана Джеляла затримали у 2021 році відразу після участі в саміті "Кримська платформа", і пов’язав це з його громадською та політичною діяльністю, висвітленням злочинів окупантів, свободою слова та боротьбою за права людини.

Прокуратура фіксує всі злочини РФ та її окупаційної адміністрації в Криму. Нещодавно слідчому та судді, які причетні до незаконного кримінального переслідування та засудження Нарімана Джеляла та братів Ахтемових, повідомили про підозру у вчиненні воєнного злочину (ст. 438 ККУ).

Український омбудсмен Дмитро Лубінець також заявив, що ці вироки – "помста РФ за спротив окупації корінного кримськотатарського народу з 2014 року, помста за участь Нарімана Джеляла у минулорічній Кримській платформі, помста за відсутність успіхів зовнішньої політики Росії на міжнародній арені".

Пряма мова Лубінця: "Як уповноважений Верховної Ради України з прав людини я буду докладати всіх можливих зусиль задля звільнення українських політв’язнів.

Ми будемо мобілізовувати сили в нашій країні та наголошувати про це за її межами в спілкуванні з країнами партнерами задля збільшення тиску на РФ".

Передісторія:

  • 23 серпня 2021 року, у День українського прапора, в селі Перевальне між Сімферополем і Ялтою був пошкоджений газопровід. У Росії порушили кримінальну справу за ч. 1 ст. 281 КК Росії ("диверсія"), яке передбачає позбавлення волі на термін від 10 до 15 років.
  • 3-4 вересня в Криму затримали 5 кримських татар: першого заступника голови Меджлісу Нарімана Джеляла, Азіза Ахтемова, Асана Ахтемова, Шевкета Усеінова та Ельдара Одаманова. Нарімана Джеляла (Джелялов – російський варіант прізвища) цілий день тримали в наручниках і з мішком на голові.
  • ФСБ заявила, що українські розвідники організували, а кримчани Асан і Азіз Ахтемови нібито виконали підрив ділянки газопровода в районі Перевального в окупованому Криму, а Нарімана Джелялова назвала посередником.
  • 23 серпня 2022 року учасники другого міжнародного саміту "Кримська платформа" закликали Росію негайно звільнити Нарімана Джеляла і всіх кримських політв'язнів.
  • У вересні 27 членів ПАРЄ із семи країн-членів РЄ підтримали декларацію Верховної Ради України щодо "Тривалих політичних переслідувань кримських татар на окупованих територіях України". Цей документ приурочено до ухвалення вироку Джелялу і братам Ахтемовим.
  • Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв заявляв, що планує обговорити з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом питання звільнення Джеляла з російського ув'язнення.

УП, доповнено
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: