Росіяни хочуть від'єднати ЗАЕС від енергосистеми України і знеструмити південь - Енергоатом

Субота, 6 серпня 2022, 20:24
Росіяни хочуть від'єднати ЗАЕС від енергосистеми України і знеструмити південь - Енергоатом

В "Енергоатомі" застерігають, що російські окупаційні війська обстрілюють Запорізьку атомну електростанцію, щоб знищити її інфраструктуру, відімкнути від енергосистеми України та знеструмити південь нашої країни.

Джерело: пресслужба компанії "Енергоатом" у Telegram

Дослівно: "Акти ядерного тероризму на Запорізькій АЕС – її артилерійські обстріли – мають на меті руйнування інфраструктури станції, пошкодження всіх ліній електропередач, через які йде видача електроенергії в енергосистему України, знеструмлення півдня країни.

Реклама:

Такими діями рашисти перейшли до нового сценарію – сценарію руйнувань, створення ядерної та радіаційної аварії на ЗАЕС. Тому обстріли станції, з високою ймовірністю, продовжаться".

Деталі: За словами представників "Енергоатому", завадити цьому можуть злагоджені дії безпекових організацій, зокрема ООН, МАГАТЕ та WANO, а також постійний тиск на Росію з боку міжнародної спільноти задля виведення військових з найбільшого в Європі ядерного об’єкту та його повної демілітаризації.

Інакше Росія реалізує свій план із перетворення ЗАЕС на військову базу ядерних терористів.

РЕКЛАМА:

"Цьому зараз сприяють активні дії представників Росатома, які перебувають на станції та координують спеціальну програму з відрізання ЗАЕС від енергосистеми України шляхом пошкодження за допомогою артилерійських обстрілів всіх ліній зв’язку ЗАЕС із енергосистемою України", наголошують в "Енергоатомі".

За даними компанії, крім руйнування інфраструктури Запорізької АЕС, план загарбників також включає подальше повне знеструмлення станції (блекаут) із запуском дизель-генераторів всіх енергоблоків для забезпечення охолодження ядерного палива, що міститься в усіх ядерних реакторах та басейнах витримки відпрацьованого ядерного палива кожного енергоблока.

Ситуацію значно ускладнює розміщення загарбниками своєї військової техніки зі зброєю та вибухівкою в машиних залах енергоблоків №1 та №2, що є фактичним мінуванням енергоблоків з двома ядерними реакторами найбільшої в Європі атомної електростанції.

Все це на додаток до мінування берегової лінії ЗАЕС за лінією ставка-охолоджувача і прилеглого берега Каховського водосховища.

"Невдовзі це все з високою ймовірністю може призвести до ядерної та радіаційної катастрофи, наслідки якої відчує не тільки Україна, а й вся Європа", - застерігають в "Енергоатомі".

Що передувало: Російські окупанти в результаті обстрілів 5 серпня серйозно пошкодили азотно-кисневу станцію та об’єднаний допоміжний корпус на Запорізькій АЕС – повідомлялось про ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин.

Передісторія

  • 5 серпня в Енергоатомі повідомили, що російські окупанти двічі за день обстріляли територію Запорізької АЕС. Спершу було зафіксовано 3 прильоти біля промислового майданчика – ворог влучив у високовольтну лінію зв’язку.
  • Згодом росіяни вдарили по ЗАЕС з РСЗВ, влучивши снарядами поблизу одного з енергоблоків, де знаходиться ядерний реактор.
  • Після обстрілів окупантів Запорізької АЕС президент Володимир Зеленський висловив вимогу, аби проти російської атомної галузі застосували жорсткі санкції.
  • Як повідомила в ефірі національного телемарафону керуюча справами Енергодарської міської ради Яна Дабіжа,  6 серпня в тимчасово окупованому військами РФ Енергодарі - місті-супутнику ЗАЕС - знову лунали вибухи.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: