ЗМІ припускають, що США могли таємно передати Україні зброю дальньої дії

Вівторок, 23 серпня 2022, 14:10

"Politico" припускає, що США могли таємно передати Україні армійські тактичні ракетні системи ATACMS із дальністю до 300 кілометрів, а Київ міг скерувати їх на окупований Крим – але видання визнає, що це лише припущення.

Джерело: "Politico" та стаття Yahoo! News

Деталі: "Politico" пише, що "у Вашингтоні ходять чутки, що Сполучені Штати поставили Україні більше зброї, ніж публічно заявила адміністрація".

Реклама:

"Politico" посилається на статтю Yahoo! News, у якій містився висновок, що недавні вибухи на військових об'єктах у Криму не були результатом підриву групами спеціального призначення, а були результатом ракетних ударів.

Журналіст Майкл Вайс та аналітик Джеймс Раштон говорили, зокрема, з колишніми американськими спецпризначенцями та експертами. Офіційних підтверджень припущення щодо отримання Україною ATACMS вони не отримали.

Колишній командир ескадрильї 6-ї групи морських котиків Чак Пфаррер сказав Yahoo News, що воронки, які видно на супутникових знімках з аеродрому "Саки", мають діаметр 10 метрів, – тому навряд чи якась група спецпризначенців стоїть за цим. Одночасність вибухів також ставить під сумнів використання пристроїв із таймером.

РЕКЛАМА:

Ні російські джерела, ні відео цивільних осіб не вказували на постріли. Вибухи сталися о 10-й ранку, а спецоперації зазвичай проводяться вночі, додають автори.

"Це був ракетний удар", – сказав колишній співробітник сил спеціального призначення США, який побажав залишитися неназваним.

Але експерти не можуть упевнено сказати, що це могла бути за ракета. Ані ракета української "Точка-У", ані ракети M31 GMLRS до американських M142 HIMARS не досягли б авіабази "Саки". У публічно оприлюднених пакетах озброєнь, наданих США або їхніми союзниками по НАТО, немає нічого такої дальності.

Одна з версій експертів: авіабазу "Саки" могли атакувати ATACMS. Тактична балістична ракета виробництва Lockheed Martin може бути запущена з M142 HIMARS або M270 MLRS, обидві платформи є в Україні.

ATACMS більш руйнівна проти одиночної цілі, ніж ракети M31 GMLRS. Ця ракета рухається із надзвуковою швидкістю 3,5 Маха (майже 4288 км/год), що унеможливлює перехоплення засобами ППО або запис на відео. Удар ATACMS можна візуально розрізнити лише за наслідками удару, зазначає видання.

"З огляду на його дальність, швидкість і потужність, ATACMS є ймовірним винуватцем удару по авіабазі Саки, за винятком одного важливого моменту: Вашингтон публічно заперечує відправку його в Україну", – наголошується у статті Yahoo! News.

Автори не знають, чи могли США таємно поставити ці ракети чи дати згоду на їхнє постачання в Україну з Румунії, Туреччини чи Польщі. Yahoo News запитувала про це українських військових та представників розвідки, але вони відмовлялися це обговорювати.

Автори не виключають, що нерозголошення може бути і психологічною грою, щоб припущення про нові артилерійські можливості України змусили росіян нервувати.

Вайс та Раштон 19 серпня знайшли у Твіттері відео, на підставі якого експерт Томас Тейнер припустив, що українці могли спорядити пускову установку HIMARS однією ракетою ATACMS замість шести стандартних ракет M31 GMLRS.

Зазначається, що американська військова допомога з початку війни надавалася як відкрито, так і таємно. В останньому оголошеному пакеті з безпеки США для України на суму 775 млн доларів Пентагон вказав і "додаткові боєприпаси" для HIMARS, але тип боєприпасу не назвав.

"Politico" також пише з посиланням на два обізнані джерела, що США включили високоточні артилерійські боєприпаси Excalibur у пакет озброєнь від 19 серпня, хоча Білий дім не оголошував про це публічно.

За даними видання, у документі, направленому адміністрацією у п'ятницю законодавцям, перераховується, що було в останньому пакеті на 775 мільйонів доларів, і наголошується, що те, що йде в Україну, не обмежено тим, що зазначено в повідомленні.

"Ми визнаємо, що це все припущення. Ніхто з адміністрації не підтвердив і навіть не натякнув на таємні постачання зброї до України. Навіть якби вони були, малоймовірно, що вони поділяться з нами секретним рішенням", – зазначає Politico.

Цьому передувало: У липні радник президента США Джо Байдена з нацбезпеки Джейк Салліван сказав, що США не дадуть Україні ракети ATACMS із дальністю 300 км для ракетних систем HIMARS попри запити Києва, щоб не спровокувати третю світову війну.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: