Отримай персональний Сертифікат Клубу УП від

Маріуполь: окупанти зірвали заплановану евакуацію жінок і дітей

Субота, 23 квітня 2022, 17:21
Маріуполь: окупанти зірвали заплановану евакуацію жінок і дітей
Цивільні йдуть вулицею зруйнованого маріуполя 22 квітня. фото: anadolu agency via getty images

Російські окупанти зірвали плани з евакуації близько 200 жінок та дітей, які опинилися в блокадному Маріуполі, пославшись на "обстріли українських націоналістів".

Джерело: радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко

Пряма мова Андрющенка: "Так, черговий раз росіянами було зірвано евакуацію. Нахабно використавши намагання маріупольців повернутись до дому та чесність української армії щодо припинення вогню для організації власних задумів.

Реклама:

Просто суцільна лють!"

Деталі: Об 11 годині був запланований збір охочих евакуюватися біля будівлі ТЦ "Порт-Сіті". Щонайменше 200 жінок та дітей чекали на автобуси біля цього місця, однак до них підійшли російські військові й наказали розходитись.

Вони сказали, що нібито "зараз буде обстріл". Людей грубо розігнали.

РЕКЛАМА:

Через 200 метрів від домовленого пункту збору російські окупанти привезли евакуаційні автобуси до ТЦ "Метро", де маріупольців нашвидкуруч запустили в автобуси.

Попри те, що маріупольцям обіцяли вивезти їх на територію, підконтрольну українському уряду, окупанти повідомили, що їх везуть в окупований Докучаєвськ. Пасажирам заборонили виходити з автобусів.

Загарбники пояснили, що їх везуть в Докучаєвськ, бо "націоналісти обстріляли точку евакуації".

Захоплений росіянами Докучаєвськ відносно Маріуполя
Захоплений росіянами Докучаєвськ відносно Маріуполя
мапа: google maps

Передісторія:

  • Пізно ввечері віце-прем’єр-міністерка Ірина Верещук заявила, що українській стороні вдалося домовитися про попередню евакуацію маріупольців на територію, підконтрольну українському уряду. Вона повідомила, що точкою збору буде ТЦ "Порт-Сіті".
  • Згодом Маріупольська міська рада повідомила деталі, що російські окупанти підвезуть автобуси до ТЦ "Порт-Сіті" й о  12:00 автобуси рушать з евакуйованими маріупольцями за маршрутом через Бердянськ у Запоріжжя.
  • Уранці 23 квітня Верещук попередила, що росіяни готують також коридори для насильного вивезення маріупольців на території, підконтрольні РФ.
  • Маріупольська міськрада розповіла, що росіяни самі зізнались і показали світлини, як вони обманом вивезли більше 300 маріупольців до Владивостока – на протилежний кінець земної півкулі. З-поміж депортованих маріупольців 90 становили діти.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: