Український експорт: вікно відкривається?

Китай підтримав Путіна щодо "гарантій нерозширення НАТО"

П'ятниця, 4 лютого 2022, 13:16
Китай підтримав Путіна щодо гарантій нерозширення НАТО
Зустріч Путіна й Цзіньпіня в Пекіні 4 лютого 2022 року. Фото: Getty images

Президент Росії Володимир Путін підписав із очільником Китаю Сі Цзіньпінем спільну заяву про засудження "розширення НАТО" та агресивних намірів щодо Росії.

Джерело: пресслужба Кремля, міжнародна агенція Reuters

Дослівно: "Сторони вважають, що окремі держави, військово-політичні союзи чи коаліції мають на меті отримання прямо чи непрямо односторонньої військоввої переваги на шкоду безпеці інших, у тому числі методами недобросовісної конкуренції, посилюють геополітичне суперництво, роздають антагонізм та конфронтацію, серйозно підривають лад у сфері міжнародної безпеки та глобальну стратегічну стабільність. 

Реклама:

Сторони виступають проти подальшого розширення НАТО, закликають Північноатлантичний альянс відмовитися від ідеологізованих підходів часів холодної війни, вважати суверенітет, безпеку та інтереси інших країн, різноманіття їхніх цивілізаційних та культурно-історичних укладів, об'єктивно та справедливо ставитись до мирного розвитку інших держав".

Деталі: Крім того, Китай підтримав в спільній заяві Росію щодо ультиматуму про надання гарантій, що в майбутньому НАТО не буде розширюватися.

У заяві сторони кілька разів критикують США за нібито агресивні дії в різних точках світу та вихід із міжнародних угод про знищення біологічної, хімічної зброї та ракет малої та середньої дальності.

РЕКЛАМА:

Путін натомість підтримав позицію Китаю щодо невизнання незалежності Тайваня та підтримав ідею, що Тайвань є невід’ємною частиною комуністичного Китаю.

Крім того, Росія анонсувала нову газову угоду з Китаєм та пожвавлення торгівлі між країнами в національній валюті "через непередбачуваність щодо використання долара".

Росія та Китай у заяві визнали свої стосунки "особливим, дружнім партнерством".

Передісторія: 

  • Раніше Сполучені Штати просили Китай використати свій вплив на Росію, щоби не допустити вторгнення до України.
  • Американські журналісти з посиланням на свої джерела у владних кабінетах твердили, що Цзіньпінь буцімто просив Путіна не нападати на Україну, поки в Пекіні тривають Зимові Олімпійські ігри. Мовляв, китайський лідер не хотів, щоби увага медіа до російської агресії затьмарила успіх Олімпіади в Пекіні.
  • У грудні 2021 року, на тлі загрози вторгнення Росії до України, США та країни-члени НАТО розпочали дипломатичні перемовини з Росією щодо деескалації. Росія поставила ультиматум Заходу щодо надання так званих "письмових гарантій", що НАТО не буде розширюватися на Схід, а з території всіх країн-членів Альянсу, які приєдналися після 1997 року, заберуть військових, зброю та військову техніку НАТО.
  • 26 січня 2022 року посол США в Росії Джон Салліван завіз до російського Міністерства закордонних справ "письмові відповіді" США щодо надання "гарантій".
  • 2 лютого іспанське авторитетне видання El Pais оприлюднило зі своїх джерел зміст відповідей Заходу, зокрема, США запропонували Росії узгодити механізми взаємного відведення зброї зі Східної Європи, проте додали, що будь-яка країна має право вступати до військово-політичних союзів.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: