Український експорт: вікно відкривається?

ЄС готує спільну відповідь на російський лист щодо гарантій безпеки

Четвер, 3 лютого 2022, 15:46

Європейський союз працює над спільною відповіддю на лист, отриманий багатьма його країнами-членами від Росії на початку цього тижня з проханням надати гарантії безпеки.

Про це заявила у четвер президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

"Ми працюємо над координацією відповіді...Ми об'єднані в Європейському союзі, і тому зрозуміло, що відповідь буде відображати цю єдність", - сказала фон дер Ляєн під час візиту в Гельсінкі.

Реклама:

Раніше цього тижня Росія звернулася до країн-членів НАТО та ОБСЄ, включаючи Фінляндію, з проханням надати юридично обов’язкові гарантії безпеки.

"Перш за все, Росія повинна піти на деескалацію", – заявила прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін, з якою фон дер Ляєн зустрілася в Гельсінкі.

Фінляндія, яка має найдовший зовнішній кордон ЄС з Росією і не є членом НАТО, зі все більшою занепокоєністю дивиться на зростання агресивності свого сусіда.

РЕКЛАМА:

Фон дер Ляєн закликала Росію повернутися на шлях "миру та діалогу".

"У разі подальшої військової агресії проти України будуть фінансово-економічні санкції з нашого боку... Сподіваємося, що в цьому не буде необхідності", - сказала вона.

Раніше видання El Pais опублікувало документи, які, за його словами, є відповіддю США та НАТО на пропозиції Росії щодо гарантій безпеки. У Держдепі підтвердили, що документи є справжньою письмовою відповіддю Вашингтона на пропозиції Москви.

Згідно з документами, США і НАТО не готові прийняти ключові вимоги Росії про нерозширення НАТО на схід і повернення військової інфраструктури Альянсу до кордонів 1997 року.

Водночас вони готові обговорювати інші питання європейської безпеки з Росією, такі як збройний контроль.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: