Неякісне обладнання для бронетанкової техніки: СБУ викрила схему

П'ятниця, 14 січня 2022, 15:58
Неякісне обладнання для бронетанкової техніки: СБУ викрила схему
Фото СБУ

Служба безпеки України повідомляє про ліквідацію схеми закупівлі неякісного обладнання для виготовлення складових до української бронетанкової техніки.

Джерело: СБУ і джерело "Української правди" у правоохоронних органах

Деталі: За даними слідства, на початку 2019 року чиновник одного з оборонних підприємств і двоє представників столичної комерційної структури налагодили механізм незаконного одержання грошей на закупівлі деталей для виготовлення металевих конструкцій на бронетанковому заводі.

Реклама:

За даними джерела УП, ідеться про ДП "Житомирський бронетанковий завод".

Посадовець держпідприємства сприяв укладенню договору з представниками афілійованої фірми на закупівлю відповідних запчастин. 

Проте замість сертифікованого обладнання ділки придбали продукцію сумнівної якості одного зі східноазійських виробників за штучно завищеними цінами.

РЕКЛАМА:

Для реалізації оборудки її учасники вносили недостовірні відомості до звітної документації, а отримані "прибутки" виводили у тінь через підконтрольну комерційну структуру.

За попередніми оцінками, викриття оборудки дозволило зберегти ефективність промислового виробництва вітчизняного озброєння і запобігти бюджетним збиткам на десятки мільйонів гривень.

Під час слідчих дій на держпідприємстві, в офісах та за місцями проживання організаторів схеми у Києві та Житомирі правоохоронці виявили:

  • документи та печатки, які ділки використовували у протиправній діяльності;
  • гроші, ймовірно одержані злочинним шляхом.
 
 

За матеріалами СБУ трьом організаторам злочинного угруповання повідомлено про підозру за:

  • ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем),
  • ч. 3 ст. 28, ч. 3, ч. 4 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів),
  • ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) грошових коштів та іншого майна, здобутих злочинним шляхом) Кримінального кодексу України.
 
 
 

Вирішується питання щодо обрання судом міри запобіжного заходу.

Триває досудове розслідування для встановлення всіх обставин правопорушення і притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до неї.

Заходи із викриття і документування оборудки проводили співробітники СБУ й поліції в Житомирській області за процесуального керівництва Житомирської спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Центрального регіону.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: