Український експорт: вікно відкривається?

Росія відмовилась "повертати в казарми" солдат з-під українських кордонів 

Четвер, 13 січня 2022, 15:52
Росія відмовилась повертати в казарми солдат з-під українських кордонів 
Російські військові в Криму в березні 2014 року. фото: getty images

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Росія відмовила США в їхній вимозі повернути російських солдат з українських кордонів до казарм.

Джерело: російське видання РБК з посиланням на коментар Лаврова

Пряма мова Лаврова: "Уже звучить (теза – ред.) не лише про те, щоби відвести (військові частини – ред.) від кордону з Україною, як вони висловлюються, але й про те, щоби ці війська пішли до казарм, Шерман саме так казала, зокрема на пресконференції.

Реклама:

Я не думаю, що нам треба пояснювати абсолютну неприйнятність вимог такого типу, і, звісно, ми не будемо їх навіть обговорювати".

Деталі: Водночас, Лавров оцінив перемовини між делегацією Росії та НАТО в Брюсселі як "ділові". 

Він додав, що формулювання західних країн у чомусь "арогантні", але спокійні та ділові. Російський посадовець висловив надію, що російські пропозиції будуть осмислюватися американськими дипломатами.

РЕКЛАМА:

Раніше російська влада вже заявляла, що вважає неприйнятними вимоги США стосовно переміщень російської армії на території РФ.

Передісторія: 

  • Журналісти-розслідувачі повідомляють, що Росія перекидає ешелони важкої військової техніки, включно з танками та "Градами" з Далекого Сходу до західних регіонів. Перед цим американські ЗМІ повідомили, що Росія перекидає військові гелікоптери до військ, дислокованих у безпосередній близькості до українських кордонів. У прилеглих до України регіонах, включно з тимчасово окупованим Кримом, наразі перебуває близько 100 тисяч російських військових.
  • Перед цим Лавров повідомив, що подальші дії Росії засновуватимуться на письмовій реакції Заходу після перемовин у Брюсселі та Відні. Представник Росії на перемовинах Сергій Рябков сказав, що не бачить підстав для проведення наступного раунду перемовин.
  • На думку міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, останній тиждень перемовин на найвищому рівні був "програшним" для російських планів.
  • Міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау вважає, що ризик війни в Європі зараз найбільший з часів розпаду СРСР.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: