Український експорт: вікно відкривається?

Письменник Шендерович заявив, що залишив Росію через загрозу в’язниці

Вівторок, 11 січня 2022, 08:33
Письменник Шендерович заявив, що залишив Росію через загрозу в’язниці
Віктор Шендерович. Фото з Facebook

Письменник Віктор Шендерович, внесений Мін'юстом Росії до списку ЗМІ-іноземних агентів, заявив, що виїхав із Росії.

Джерело: Шендерович у Facebook, Новая газета

Пряма мова Шендеровича: "Йдеться тепер лише про те, чи йти мені на повідець домашнього арешту і чи сидіти в наморднику на втіху всій цій братві, чи перечекати погану колізію зовні від їхніх блатних понять. І я вирішив перечекати зовні.

Реклама:

Зрозуміло, від'їзд – це саме те, на що мені натякали з Кремля двадцять років безкінечною і демонстративною кримінальністю на мою адресу. Проникнення в житло, стеження, телефонне хуліганство, наклеп, вторгнення в приватне життя, прямі погрози самому життю... За жодною моєю заявою в поліцію відповіді я не дочекався.

Тепер, уже без жодних метафор, йдеться про перспективу позбавлення волі. Втім, вимушений від'їзд із батьківщини – це також позбавлення волі".

Деталі: Шендерович пояснив, що прийняв таке рішення, тому що близький до президента Росії бізнесмен Євген Пригожин зажадав завести проти нього кримінальну справу про наклеп (ст. 128.1 КК).

РЕКЛАМА:

Публіцист не уточнив, куди саме виїхав.

Передісторія:

  • 24 грудня 2021 року Приморський районний суд Санкт-Петербурга стягнув 1 млн рублів з "Еха Москви" та 100 тисяч рублів із Шендеровича за позовом Пригожина про захист честі, гідності та ділової репутації. Приводом для позову до суду стали слова публіциста у передачі "Особлива думка", де він назвав Пригожина "кримінальником та вбивцею".
  • Після рішення суду Пригожин попросив відкрити проти Шендеровича кримінальну справу про наклеп.
  • 30 грудня Мін'юст РФ вніс Шендеровича до списку ЗМІ-іноземних агентів. Того ж дня у реєстрі опинилися учасниці панк-гурту Pussy Riot Вероніка Нікульшина та Надія Толоконникова, головний редактор видання "Холод" Таїсія Бекбулатова, галерист Марат Гельман, а також Іван Бєляєв із "Радіо Свобода" та Олена Владикіна з "Північ. Реалії".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: