78-й день війни. Події ОНЛАЙН

"Українська правда" — Четвер, 12 травня 2022, 05:30

Триває 78-й день повномасштабної війни Росії проти України.

Найбільша активність загарбників надалі спостерігається на Слобожанському та Донецькому напрямках. РФ все частіше завдає ракетних ударів з літаків по Харківщині та Потавщині.

Запеклі бої продовжуються на "Азовсталі", що в заблокованому Маріуполі. Українська сторона пропонує росіянам обміняти важкопоранених українських військових, які лишаються на "Азовсталі", на полонених військових РФ. Тривають переговори.

Українські захисники  продовжують просуватися на Харківщині та звільняють населені пункти від окупантів.

Читайте також хроніку подій попереднього воєнного дня

Сортувати
07:20

Зведення від Генштабу

🔻На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках зберігається загроза ракетно-бомбових ударів по об’єктах з території Білорусі.

Російські окупанти здійснили артилерійські обстріли населених пунктів у Городнянському районі Чернігівської області та завдали авіаційного удару по населеному пункту в Шосткінському районі Сумської області.

🔻На Слобожанському напрямку противник здійснює перегрупування військ з метою недопущення подальшого просування наших військ у напрямку державного кордону України. У районах на північ від Харкова ворог обстрілює з артилерії підрозділи наших військ з метою завдання втрат у живій силі, озброєнні та військовій техніці.

🔻На Слов’янському напрямку окупанти здійснюють перегрупування військ для поновлення наступу на Барвінкове та Слов’янськ. 

З метою доукомплектування підрозділів, що зазнали втрат, та логістичного забезпечення угруповання військ противник перемістив до визначеного району близько 300 одиниць озброєння та військової техніки.

🔻На Донецькому напрямку підрозділи противника намагаються розвинути наступальні дії на Лиманському, Сєверодонецькому, Бахмутському, Авдіївському та Курахівському напрямках. Основним завданням залишається встановлення повного контролю над Рубіжним, захоплення Лиману та Сєвєродонецька.

🔻На Лиманському напрямку ворог форсував річку Сіверський Донець для введення основних сил та проведення наступу. У напрямку на Сіверськ веде наступ в бік Зеленої Долини і Новоселівки. Тривають бойові дії . 

🔻На Сєвєродонецькому напрямку противник веде наступ у напрямку Кудряшівка, Сєвєродонецьк, має частковий успіх.

🔻На Бахмутському напрямку ворог веде штурмові дії у напрямку Первомайськ, Комишуваха, бойові дії тривають.

🔻На Авдіївському напрямку противник веде штурмові дії у напрямку Новобахмутівка та Новокалинове.

🔻На Курахівському напрямку ворог наступає у напрямках Степне – Новомихайлівка, Славне – Новомихайлівка та Олександрівка – Мар’їнка. Продовжуються бойові дії.

🔻В Маріуполі основні зусилля окупантів зосереджені на блокуванні та спробах знищення наших підрозділів в районі заводу "Азовсталь". Противник не припиняє завдавати авіаційних ударів.

🔻На Запорізькому напрямку ворог обстрілював підрозділи наших військ із ствольної артилерії великої потужності та реактивних систем залпового вогню.

🔻На Південнобузькому і Таврійському напрямках противник намагається покращити своє тактичне положення. 

🔻На Миколаївському та Криворізькому напрямках ворог продовжує артилерійські обстріли позицій наших військ, веде повітряну розвідку, зокрема і з використанням БпЛА.

Крім того, на Миколаївському напрямку, у районі Нової Каховки ворог здійснює підготовку інженерних підрозділів до наведення понтонно-мостових переправ. 

🔻На Таврійському напрямку російські війська проводили поповнення запасів та демонстраційні дії з метою сковування дій наших військ.

🔻На Бесарабському напрямку обстановка суттєвих змін не зазнала.

💪 На території Донецької та Луганської областей захисниками та захисницями України за минулу добу відбито дев’ять атак ворога, знищено вісім танків, шість одиниць бойової броньованої техніки, п’ять автомобілів та одну зенітну установку противника. 

Підрозділи протиповітряної оборони збили чотири БпЛА типу "Орлан-10". 

07:02

Історії українців про війну можна дізнаватись 74 мовами завдяки Міжнародному проєкту Моя Війна

На порталі Проєкту наразі є майже 3 000 історій та відео й фото, які наочно демонструють, що відбувається на території України. Ініціатори проєкту, зокрема Міністерство культури та інформаційної політики, закликає кожного ділитися своїми переживаннями війни.

Частина історії жительки Маріуполя: "Мене звуть Тетяна Ломакіна, я вчителька української мови з Маріуполя. Після 25 днів пекла, з яких 20 було проведено у підвалі, хочу поділитися своєю історією цього жаху. Можливо, на душі стане трохи легше, але я дуже сумніваюся..."

Читайте повністю 

🗯 Розкажіть свою історію про війну в Україні!

06:17

Важливі новини з ночі

  • За даними Інституту дослідження війни, російські військові намагаються зміцнити свої позиції на заході Херсонщини, щоб окупувати всю область і приєднати її до Росії.
  • Пентагон вважає, що Росія не хоче вступати в конфлікт з НАТО.
  • У Державній службі надзвичайних ситуацій говорять, що розмінування територій України може тривати 5-10 років.
  • За час повномасштабної війни росіяни лише з тимчасово окупованих територій Запорізької області викрали 271 людину.
  • Командир морпіхів Сергій Волина звернувся до Ілона Маска по допомогу в евакуації з "Азовсталі": 

    "Кажуть, ти був телепортований з іншої планети, щоб навчити людей вірити у неможливе. Наші планети знаходяться поряд, тому що я живий там, де практично неможливо вижити. Допоможи нам вийти з "Азовсталі" до третьої країни. Якщо не ти – то хто? Підкажи…"

     

05:31

Дякуємо за новий день нашим захисникам! Бажаємо мирного дня всім нам!

  • Засновник SpaceX Ілон Маск заявив, що росіяни нарощують зусилля в кібервійні, зокрема, проти України, поки що системі супутникового інтернету "Starlink" вдавалося протидіяти цьому.
  • У Тростянці Сумської області слідчі ДБР знайшли важливі документи російських військових, які містять плани РФ щодо захоплення усієї території України.
  • Київ пропонує обміняти важкопоранених військових із "Азовсталі" на полонених росіян.
  • Сенат Чехії визнав геноцидом українського народу злочини російської армії в Україні.