Росія відмовилась від Великоднього перемир'я. Війна в Україні 58-й день. ОНЛАЙН

"Українська правда" — П'ятниця, 22 квітня 2022, 05:30

Триває 58-й день повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

На Херсонщині окупанти оголосили мобілізацію чоловіків та планують так званий "референдум" і "перепис населення". Поблизу Маріуполя знайшли декілька 30 метрових братських могил, де росіяни ймовірно захоронили до 9 тисяч людей.

У християн східного обряду триває Страсна п'ятниця – день, коли віруючі згадують про смерть Христа і готуються до Великодня. Росія ж відкинула пропозицію про встановлення Великоднього перемир'я. 

Українські війська дають відсіч ворогу то боронять свою свободу та незалежність.

Читайте хроніку попереднього дня війни

Сортувати
07:47

Підбірка робіт українських ілюстраторів про обложений Маріуполь і його захисників ⤵

07:15

Зведення від Генштабу ЗСУ станом на 6 ранку 22 квітня:

📌 на Волинському і Поліському напрямках противник активних дій не проводив 

📌 на Слобожанському напрямку ворог продовжує частково блокувати Харків 

📌 на Ізюмському напрямку противник зосередив для ведення бойових дій до 25 батальйонних тактичних груп. Росіяни намагаються наступати в напрямку населеного пункту Заводи, також вони вийшли на північні околиці Дібровного і намагаються закріпитись на досягнутому рубежі

📌 на Донецькому і Таврійському напрямках окупанти активізували бойові дії вздовж всієї лінії бойового зіткнення. Вони штурмують у районі населеного пункту Зарічне та намагаються наступати в районі Рубіжного. Тривають оборонні бої з противником у напрямку на Новтошківське та Попасну.

Ворог, за підтримки артилерії, продовжує намагатися штурмувати в районі Мар’їнки. А також посилює угруповання військ на Запорізькому напрямку

📌 на Південнобузькому напрямку противник продовжує обстрілювати підрозділи Сил оборони, намагався провести розвідку боєм у районі Трудолюбівки, але зазнав втрат і відійшов на раніше зайняті позиції.

06:53

Сердце із закривавлених рукавиць – фотографія медика "Азову" з обложеного росіянами Маріуполя.

06:21

Російська війська збираються оточити українську армію на сході, наступаючи на південь від Ізюма на Харківщині та на північ від Донецька – карта The New York Yimes. 

Попри пожвавлення бойових дій, повномашстабний наступ на український схід РФ ще не почала. Окупанти поки що вдаються до ракетних обстрілів, далебійної артилерії та невеликих загонів, які промацують українську оборону.

Жодна зі сторін війни, як пише газета, не має очевидної переваги.

Тепер прицільно дивимось на карту:

  • зосереджені біля Ізюма (Харківщина) війська РФ промацували напрямок на Краматорськ, втім були зупинені українською армією
  • на іншому фронті, біля Сєвєроднецька (Луганщина), росіяни досягли обмеженого успіху – захопили Кремінну та нанесли удари поблизу Рубіжного, яке контролює Україна
  • росіяни можуть піти на Краматорськ з-під Донецька
  • на четвертому фронті, між Донецьком та Запоріжжям (ділянка над обложеним Маріуполем), поки що тихо. Однак, у випадку захоплення росіянами Маріуполя, очікується, що їхні підрозділи підуть і з того напрямку теж.
 
05:57

З підконтрольної Україні Донеччини виїхали майже три чверті населення – втім, в області залишилося ще близько 430 тисяч людей.

05:30

Доброго ранку😎

  • США заблокує свої порти для російських суден.
  • Британія підняла мита на торгівлю з РФ та розширила ембарго.
  • Найбільша криптобіржа світу Binance обмежить доступ користувачам із РФ
  • Marvel припинить продажі і не продовжуватиме ліцензію на свої комікси в РФ.
  • Литовська група компаній Viči припиняє бізнес у Росії.
  • Засідання Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО не будуть проводити в російській Казані. Учасники відмовились їхати до країни-агресора.

Читайте більше: Відмова від торгівлі з Росією крокує планетою: підсумки на економічному фронті 21 квітня