Сектор газа

45 просмотров
Понедельник, 09 августа 2010, 09:37
Владимир Ковальчук
общественно-политический деятель, экс-помощник Василия Червония, для УП

Не секрет, що напередодні президентських виборів нам обіцяли суттєво знизити ціни на газ, принаймні, переглянути їх. І ніби досягли позитивного результату в переговорах із Росією.

Щоправда, знижка на газ вартувала продовження терміну перебування Чорноморського флоту РФ на території України. Але президент запевнив - вдалося домовитися про ліпшу ціну на газ.

Нібито, бо ж у підсумку уряд проголосив двократне підвищення цін на газ для простого споживача. А щоб звичайні українці навіть не посміли подумати про те, щоб не платити, віце-прем'єр уряду запропонував запровадити штрафи для неплатників.

Погодьтеся, виглядає справжнім знущанням над простим українцем - йому не лише підвищили ціну на газ, але й пообіцяли покарати, якщо він не захоче, а радше, - не зможе платити за російське блакитне паливо.

Навзаєм пропоную ввести систему штрафів на багатство. І той, хто заявляє з посади віце-прем'єра про штрафи, повинен, в першу чергу, подумати про простих громадян, чиєю працею у нього з'явилися мільйони. Тож платити штрафи повинні не бідні українці, а ті, хто накопичив величезні багатства.

А що ж з українським газом, що його видобувають переважно на свердловинах у Полтавській області? І як бути із заявами, що саме газу, видобутого на території України, повинно вистачити для подачі в оселі наших громадян під час опалювального сезону, аби ніхто взимку не мерз?!

Нині прем'єр-міністр заявляє зовсім інше. Мовляв, хтось там казав про те, що видобутого в Україні газу повинно вистачити для опалення українських осель. Так ось, його, на жаль, не вистачає! І означає це лише одне: ми приречені купувати газ у Росії, до того ж - все в більших і більших обсягах!

Справді, тема видобутого в Україні газу майже не порушується нині на шпальтах газет чи в ефірах телеканалів. Але пояснення цьому просте: не через те, що в Полтавській та інших областях України мало видобувається природний газ. А справа у тому, що газоносні родовища в Україні перебувають в приватних руках українських (чи не українських) олігархів.

Свого часу Василь Червоній закликав націоналізувати газовидобувні родовища в Україні. Так-так, якщо українського газу для українців "не вистачає", то чому ж такими солодкими виявилися газові родовища для наших олігархів?

Тож, для того, аби спробувати нагріти українців не в переносному сенсі, рецепт від подорожчання природного газу простий: уряд повинен оголосити ультиматум олігархам, які в місячний термін будуть зобов'язані продати свої родовища державі!

До речі, за українською Конституцією природні ресурси, ріки, моря, родовища нафти і газу не повинні бути приватизованими, або зданими в оренду (на 49 років) взагалі.

Але раз так сталося, то уряд повинен викупити їх, аби вже в опалювальному сезоні 2010-2011 років не підвищувати, а на 50 % знизити ціни на газ для українців.

Для цього потрібно не багато - лише проявити хоч трішки волі. Як це свого часу зробив президент сусідньої Білорусі, де вдалося націоналізувати стратегічні підприємства і де держава має повний монопольний контроль за видобутком усіх природних ресурсів.

Володимир Ковальчук, громадсько-політичний діяч, екс-помічник Василя Червонія, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)