От нового поколения патриотов

49 просмотров
Пятница, 26 февраля 2010, 13:00
Александр Михельсон
Олександр Михельсон, журналист, для УП

По-моєму, Михайло Дубинянський – один із найкращих російськомовних публіцистів України. Це сказано не для компліменту, а ось для чого: будь-який публіцист у будь-якому протистоянні завжди стоїть лише на одній стороні. Без цього він уже не публіцист, а автор довідника для середніх та старших класів – це у кращому разі.

У дискусіях людей, що стоять на протилежних позиціях, далеко не завжди народжується істина. Я б навіть сказав, що це трапляється украй нечасто.

Проте важливість таких дискусій в іншому: якщо люди стоять на протилежних позиціях, але все ж таки примудряються дискутувати, а не кидатись в опонента лайном, вони як мінімум збагачують одне одного.

Мені приємно зізнатись, що я знайомий із Михайлом Дубинянським – хоч, на жаль, спілкувалися ми дуже небагато. Мені також приємно зізнатись, що зі спілкування з цим автором "УП" у мне склалось ось яке враження: якби ми зустрілися зараз, і я говорив українською (як я й говорю), а він – російською (як він і говорить), жодних непорозумінь між нами не виникло б.

А тепер – про неприємне. Неприємне полягає в тому, що рафінована "росінтелігентність" Михайла викликає нападки (якщо не напади), з боку деяких нібито рафінованих "питомих патріотів".

І це буває достоту так само, як буває, коли моя не найвишуканіша, проте все ж таки літературна, українська, викликає прояви хамства з боку так званих "ісконнорусскіх". Що трапляється навіть у Києві - хвалити Бога, нечасто: за останні 5 років таке було, наприклад, лише двічі.

Тут лежить ключ до розуміння тієї проблеми, що її пан Михайло підіймає в своєму тексті. Насправді ця проблема дуже проста, але Михайло підходить до неї не з того боку.

Пан Михайло каже, що вся проблема в занадто несамовитих патріотах. Моє виправлення подвійне: по-перше, річ не в патріотах, а в ідіотах. По-друге – з обох боків.

Текст Михайла Дубинянського не написаний про українських патріотів. Ба навіть, він не написаний про "українських націоналістів". Більшість українських націоналістів, з якими знайомий особисто автор цих рядків – дуже гречні і дуже-дуже освічені люди. Булгакова вони цитують із тією ж легкістю, що й Підмогильного; Іосіфа Бродського – не менше за Василя Стуса.

Я вже мовчу про англомовні твори – а, зізнаймось, англомовна література незрівнянна ані з російською, ані з українською. Принаймні, будь-який анголомовний шовініст має максимум можливостей твердити, що з його точки зору російська література "не існує" ще більшою мірою, аніж "не існує" українська з точки зору російського шовініста.

Найважливіше ж – інше. Михайло Дубинянський говорить про те, що "национал-патриотическая братия предпочла испытанные методы a la sovok".

Я радий повідомити йому та всім читачам, що ця "братія" нічого не важила навіть за президентства Ющенка. Тим більше, не важитиме зараз.

Я зі ще більшою радістю доводжу до відома широкого загалу, що "український націонал-патріот" сьогодні – це тридцятирічна людина з вищою освітою, а нерідко – з кількома. Людина, що без проблем переключається між українською, російською та англійською, а нерідко – і ще кількома, але в побуті воліє говорити українською, бо це ПРИНЦИПОВО.

Людина, що свідомо стала патріотом саме цієї Вітчизни, маючи свого часу можливість обрати іншу.

Ім’я нам – легіон. Ми просто чекаємо, доки підуть ті, хто не уявляє іншого способу роботи на благо країни й нації, аніж згаданий Михайлом спосіб "a la sovok". І нам чекати вже недовго.

Ні, безумовно, їхні заслуги безсумнівні. Але вони – плоть від плоті тієї Системи, котра якнайкраще використовувала їх у її, Системи, власних цілях. Вони не могли і ніколи не зможуть мислити не "по-совковому", бо коли відбувалося їхнє становлення як особистостей, іншої Системи під рукою в принципі не було.

Вони так і не навчились грати за новими правилами. Власне, вони їх так і не зрозуміли, та що там – навіть не помітили. Ці правила для них написано незрозумілими ієрогліфами, і справа тут далеко не в чистоті мови. Швидше – у незашореності мислення.

Може, вони не так уже й винні в тому, що так багато було у їхньому вченні фарисейства, а в їхній практиці – фаріонства. Але ступінь їхньої провини нас не цікавить. Нас цікавить, що робити НАМ.

Напередодні помаранчевої революції журналіст Андрій Шевченко написав на сторінках "УП": "Ми повертаємо країну собі". На жаль, процес затягнувся.

Проте він триває. І для цього процесу – наголошую – край необхідні дубинянські, однак йому (процесові) край шкодять фаріони. А головне – і це наголосимо теж – ідеться про фаріони з обох боків.

І все це так. Є лише одна тверда умова: "ні" нацизму, звідки б він не йшов.

Маячня про те, що український школяр не може зватись "Мішею", повинна, і буде дорівнювати маячні про "недієздатність" української мови. Чи про те, що якісь міфічні "галичани" нібито чимось відрізняються від якихось міфічних "малоросів" з решти території країни.

І те, й інше підпадає під одну статтю КК – а отже, і під одностайний осуд громадськості. Так має бути, і так буде. Нацисти на кшталт Вітренко, Чалєнка чи Табачніка нам так само не потрібні, як їхні, по суті, однодумці на кшталт Тягнибока чи Фаріон.

Це вимагає великої роботи. Я б навіть сказав, величезної. А будь-яка велика робота потребує розробленого плану.

Щоб не обмежуватись констатацією фактів – бо в цій царині всі ми великі мудрагелі – автор цих рядків готовий запропонувати своє скромне бачення способів об’єднання зусиль з обох боків.

Ні, не тут, бо це тема для окремого матеріалу. Проте цей матеріал не забариться.

Поки ж зазначимо лише кілька моментів.

Наприклад, неприємний факт для "ура-патріотів" полягає в тому, що саме їм доведеться докласти до порятунку України максимуму зусиль. Але якщо вони – тобто не зусилля, а патріоти – не подужають цю, в принципі, не таку вже й тяжку працю, їх із радістю замінить нове покоління патріотів, чиє ім’я – Майбутнє.

Звісно, ми ще і ще раз перечитуватимемо живих (наразі) класиків. Але будемо з біса раді, коли вони врешті-решт відійдуть від політики та повернуться до своїх (перед)пенсійних справ.

Бо ще від часів Дарвіна ніхто не вірить, щоби вид - переможець шкодував із приводу вимирання неконкурентоздатних життєвих форм.

І не кажіть мені, що це цинічно.

По-перше, ніхто не збирається нікого вбивати.

А по-друге, той чи інший варіант дарвінівського відбору – це, що не кажіть, альфа і омега ліберально-національного варіанту становлення усе ще недорозвиненої держави. Інших успішних варіантів європейська історія нам практично не дає. І тут слід зауважити, що це – саме той варіант, від якого ми так далеко відійшли за "ліберала" та "націоналіста" Ющенка.

Причому, боюсь, навіть історія, не кажучи вже про спецслужби, так і не встановить: сталося це з доброї волі нашого екс-керманича, унаслідок свідомої зради, чи по дурості…

Зрештою, наразі це, як я сказав вище, не принципово. А принципово те, що ліберальний спосіб усталення нації – і держави! – по-моєму, не викликає заперечень ні у вашого автора, ні у Михайла Дубинянського, ні у жорстокого пересічного контролера президентів, українського чумака Микити Мазайла.

P.S. Автор навмисне готував 7 191 знак – як у статті Михайла. Але знадобився постскриптум :)

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)