Христос рождается!

2262 просмотра
Среда, 06 января 2010, 19:28

Подія, яку святкує цими днями увесь християнський світ, змальована в другому розділі Євангелія від Луки. Саме євангеліст Лука найповніше розповідає нам про той великий день, що став днем початку нового періоду в історії розвитку людської цивілізації, днем витоку нової якості у взаємовідносинах Бога з людьми, днем зачину Нового Заповіту...

"І трапилося тими днями, - вийшов наказ царя Августа переписати всю землю. Цей перепис перший відбувся тоді, коли владу над Сирією мав Квіріній. І всі йшли записатися, кожен у місто своє. Пішов теж і Йосип із Галілеї, з міста Назарету, до Юдеї, до міста Давидового, щоб йому записатись із Марією, із ним зарученою, що була вагітна. І сталось, як вони були там, то настав їй день породити. І породила вона свого первістка Сина, і Його сповила, і до ясел поклала Його, - бо в заїзді місця не стало для них... 

А в  тій стороні були пастухи, які пильнували на полі, і нічної пори вартували отару свою. Аж ось ангел Господній з'явивсь коло них, і слава Господня осяяла їх. І вони перестрашились страхом великим... Та ангел промовив до них: "Не лякайтесь, бо я ось благовіщу вам радість велику, що станеться людям усім. Бо сьогодні в Давидовім місті народився для вас Спаситель, Який є Христос Господь. А ось вам ознака: Дитину сповиту ви знайдете, що в яслах лежатиме". 

І ось раптом з'явилася з ангелом сила велика Небесного війська, що Бога хвалили й казали: "Слава Богу на висоті, і на землі мир, у людях добра воля!". 

І сталось, коли ангели відійшли від них в небо, пастухи зачали говорити один одному: "Ходімо до Віфлеєму й побачимо, що сталося там, про що сповістив нас Господь". І пішли, поспішаючи, і знайшли там Марію та Йосипа, та Дитинку, що в яслах лежала. А побачивши, розповіли про все те, що про Цю Дитину було їм звіщено. І всі, хто почув, дивувались тому, що їм пастухи говорили... 

А Марія оці всі слова зберігала, розважуючи у серці своїм. Пастухи ж повернулись, прославляючи й хвалячи Бога за все, що почули й побачили, так як їм було сказано...". 

Сьогодні, в дні свята, християни вітають один одного словами: "Христос рождається! Славімо Його!".

Але чи розуміємо ми істинний зміст цього привітання? Чи не перетворилось воно у нехитру констатацію історичного факту, що стався понад 2000 років тому в Палестині? Чи заховуємо в серці своєму духовну суть цього християнського привітання? 

Христос рождається... Як часто за святковою метушнею - миготінням різдвяної ялинки, театром вертепу, співом колядок, - вивітрюється сіль, забувається глибинна суть самого свята. Христос рождається! Таємниця від віків і родів - Христос В НАС! Ось нова радість. Ось та радість, якої не бувало й не буде, допоки не народиться В НАС Христос. 

Допоки не з'явиться В НАС віра смиренна, що веде до любові. Допоки не народиться В НАШИХ СЕРЦЯХ оте "дитя чоловічої статі", помазаник Божий, який від Отця родиться в тілі церкви Духом Святим. 

Як пише про це апостол Павло: "Таємниця, захована від віків і поколінь, а тепер виявлена Його святим, що їм Бог захотів показати... а вона - Христос у нас, надія слави!".

Відомий вірним уривок Святого Письма, що зазвичай читається під час Богородичних свят, закінчується словами: "І сталось, як Він [Христос] це говорив, одна жінка з народу свій голос піднесла й сказала до Нього: "Блаженне лоно, що Тебе носило, і груди, що годували Тебе!". 

А Він відказав: "Отож, блаженні ті, хто слухає Божого слова, й дотримується його!".

Ось він, істинний зміст різдвяного привітання "Христос рождається - славімо Його". Христос вірою рождається в нас! Слово Боже, духовний закон невипромінювання зла стає плоттю, тілом, втілюється в церкві праведників і народжує неречовинну силу - вселенську енергію благодаті, яка відкриває в нас внутрішній потенціал боголюдини. 

Віра - надія - любов. Найсолодше смирення Христове - віра правдива, що Духом Святим народжується в серці самозречному, - дає нам надію слави. Вона є тією "дорогою простою", що веде в царство любові, царство Боже. 

Вона є тим станом душі, коли відкривається джерело Сили, і йде царювати Любов. Коли в зібранні праведників - громаді тих, хто шукає правду, а відтак і знаходить її в Ісусі Христі (у вірі смиренній, в житті по любові, в науці невипромінювання зла), - не на словах, а на ділі починає царити Христос, ведучи нас до Отця, роблячи серця наші оселею благодаті...

Христос рождається! Славімо Його!

Олег Ведмеденко, протоієрей, www.vedmedenko.org, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)