Bloomberg: У ЄС шукають спосіб обійти вето Угорщини на 6 млрд євро на зброю для України

Понеділок, 7 жовтня 2024, 21:03
Bloomberg: У ЄС шукають спосіб обійти вето Угорщини на 6 млрд євро на зброю для України
Ілюстративне фото: Getty Images

Видання Bloomberg дізналося, що представники Європейського Союзу розглядають можливість добровільних внесків держав до Європейського фонду миру, щоб, попри вето Угорщини, надати Україні фінансування на суму понад 6 млрд євро.

Джерело: "Європейська правда" з посиланням на Bloomberg 

Деталі: Як поділилися співрозмовники, Європейська служба зовнішніх справ розглядає можливість дозволити державам-членам ЄС робити добровільні внески до Європейського фонду миру.

Реклама:

Це у майбутньому дозволило б спрямувати кошти на допомогу лише за рішенням окремих країн, без одностайної підтримки всіх країн ЄС.

За їхніми даними, посли ЄС зустрінуться у вівторок, щоб обговорити деталі цього плану.

Проте, наразі незрозуміло, яку підтримку він отримає, оскільки багато ключових рішень ЄС потребують одностайності.

РЕКЛАМА:

Нагадаємо:

  • У березні Рада ЄС погодила створення Фонду підтримки України в межах Європейського фонду миру, кошти з якого мали йти державам-членам на компенсацію військових поставок Україні.
  • Відомо, що саме Угорщина блокує виділення з Європейського фонду миру мільярдів євро на фінансування військової допомоги Україні.
  • Це відбувається попри те, що Будапешт має запевнення: внески Угорщини в Європейський фонд миру не будуть спрямовуватись на будь-яку військову допомогу Україні.
  • Вже 30 серпня високий представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель пообіцяв знайти рішення, як обійти блокування виділення понад 6 млрд євро з Європейського фонду миру.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: