Повітряні сили: Крім "Шахедів" росіяни все частіше запускають дрони невстановленого типу

Валентина Романенко — Субота, 5 жовтня 2024, 10:35

Російські окупаційні війська дедалі частіше, крім "Шахедів", використовують дрони невстановленого типу, які часто підпадають під вплив українських засобів радіоелектронної боротьби та падають на землю, не завдавши шкоди.

Джерело: т.в.о. начальника управління комунікацій командування Повітряних сил ЗСУ полковник Юрій Ігнат у коментарі "Українській правді"

Деталі: Зокрема, коментуючи результати протиповітряного бою в ніч на 5 жовтня, Ігнат уточнив, що нині було збито усього три "Шахеди", решта 10 БпЛА було локаційно втрачено у південних та північних регіонах. З високою вірогідністю, це могли були дрони інших типів, ідентифікація яких, при виявленні, проводиться спеціалістами на землі.

Зокрема росіяни дедалі частіше використовують дешеві БпЛА, зокрема  "Гербера", які виробляються ворогом у трьох варіантах: дрон радіоелектронної розвідки, камікадзе, або хибна ціль. Як писало видання Defence Express, це дрон, який має фюзеляж із пінопласту та зібраний з доволі низькою культурою виробництва, тому може "припиняти своє існування" самостійно, тобто падати.

Водночас Повітряні сили нагадують, що будь-яка повітряна ціль ворога – лише точка, маркер на моніторах ППО, точно з’ясувати, що саме летіло і яке було корисне навантаження, можна лише по уламках на землі.

Пряма мова: "Локаційно втрачені – термін, який уже тривалий час застосовують Повітряні сили у ранкових повідомленнях, означає, що ціль, яку супроводжували радіотехнічні війська ПС – ударні чи розвідувальні БпЛА ворога, зникають із радарів, а це в свою чергу означає, що вони або вичерпали запас пального, або упали під впливом засобів РЕБ Сил оборони".

Деталі: У найсвіжішому зведенні ПС йдеться, що 10 з 13 БпЛА були локаційно втрачені. Підтвердженої інформації про завдану шкоду при їхньому падінні – немає.

Також у ПС нагадали, що нині неодноразово трапляються випадки, коли ворожі цілі повертаються на територію держави-агресора або країни, яка його підтримує – Білорусь.

Юрій Ігнат наголошує, що ворог використовує велику кількість засобів повітряного нападу, щоб перевантажити українську ППО та з метою проведення повітряної розвідки.

Окремо офіцер підкреслив наполегливе прохання до громадян: "При знаходженні підозрілих предметів, схожих на БпЛА, просимо не вчиняти жодних дій самостійно, і оперативно сповіщати правоохоронців, ДСНС або військові адміністрації".