Кім Чен Ин пригрозив ядерною зброєю, якщо хтось зазіхатиме на суверінітет КНДР

Олена Івашків — П'ятниця, 4 жовтня 2024, 03:20

Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин заявив, що країна без вагань застосує всі наявні наступальні сили, включаючи ядерну зброю, якщо ворог спробує застосувати силу для зазіхання на її суверенітет. 

Джерело:  державне інформаційне агентство KCNA, Reuters

Деталі: Кім розкритикував президента Південної Кореї Юн Сок Йола за погрози покінчити з північнокорейським режимом на заході, присвяченому військовому дню у вівторок, заявивши, що цей коментар показав, яка сторона руйнує регіональну безпеку і мир.

Кім сказав, що Юн "хвалився надзвичайною протидією військових сил на порозі держави, що володіє ядерною зброєю, і це було великою іронією, яка викликала підозру в тому, що він ненормальна людина", повідомляє KCNA.

"Він стверджував, що "якщо" ворог, охоплений крайньою дурістю і безрозсудністю, спробує застосувати збройні сили, що зазіхають на суверенітет КНДР ... КНДР без вагань застосує всі наступальні сили, якими вона володіє, включаючи ядерну зброю", - додали в KCNA.

Кім зробив ці коментарі на тренувальній базі армійських підрозділів спеціального призначення в середу.

Північна Корея десятиліттями реалізовує програму створення ядерної зброї і, як вважають, має достатньо розщеплюваних матеріалів для створення десятків таких боєголовок. Вона провела шість підземних ядерних випробувань.

У вівторок Південна Корея відзначила щорічний день збройних сил військовим парадом з демонстрацією балістичної ракети, здатної нести масивну боєголовку, над якою також пролетів американський бомбардувальник.

У своїй промові Юн застеріг Пхеньян від застосування ядерної зброї, заявивши, що це викличе "рішучу, приголомшливу відповідь з боку наших військових і американського альянсу". "Того дня настане кінець північнокорейського режиму", - сказав Юн.

Кім Чен Ин сказав, що "загрозлива риторика, дії, хитрощі та спроби ворогів не зупинили могутню військову силу КНДР і не заберуть нашу ядерну зброю назавжди", повідомляє KCNA.

Нагадаємо: 

  • Північна Корея і Росія різко покращили свої зв'язки за останній рік: їхні лідери двічі зустрічалися і домовилися про "всеосяжне стратегічне партнерство", яке включає в себе зобов'язання щодо взаємної оборони.
  • За даними США, КНДР відправила до Росії щонайменше 16 500 контейнерів з озброєнням з вересня минулого року, і Росія випускала ракети з цих поставок по Україні.
  • Проте і Північна Корея, і Росія заперечують будь-яку незаконну торгівлю зброєю.