ПАРЄ схвалила резолюцію до повернення українських полонених

Олег Павлюк, Тетяна Олійник — Середа, 2 жовтня 2024, 21:13

Парламентська асамблея Ради Європи в середу, 2 жовтня, одноголосно схвалила резолюцію "Зниклі безвісти, військовополонені та цивільні особи в полоні внаслідок агресії Російської Федерації проти України".

Джерело: як пише "Європейська правда", про це повідомила народна депутатка, членкиня української делегації ПАРЄ Євгенія Кравчук

Деталі: В одноголосно схваленій 74 голосами резолюції ПАРЄ засудила утримання у російському полоні українських військовополонених, а також іноземців, які воюють за Україну, і цивільних людей.

"Асамблея також зазначила, що продовжуватиме свої зусилля до моменту звільнення останнього полоненого", – зазначила Кравчук.

Документ згадує офіційні дані про кількість військовополонених і цивільних заручників у полоні Росії та злочини, скоєні росіянами стосовно них – зокрема масове вбивство українських в'язнів у колишній виправній колонії в Оленівці на Донеччині.

"ПАРЄ вважає вкрай важливим, щоб Міжнародний комітет Червоного Хреста отримав негайний і безперешкодний доступ до всіх місць утримання під вартою відповідно до умов і повноважень свого мандату", – ідеться в резолюції ПАРЄ.

Як зазначила Кравчук, під час ухвалення резолюції у Страсбурзі був присутній і заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял, звільнений з російського полону наприкінці червня.

Раніше в ОБСЄ також підготували звіт про те, що свавільне утримання цивільних Росією набуло масового характеру та спрямоване насамперед проти українських громадян, починаючи ще з анексії Криму у 2014 році.

Напередодні Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій закликала запровадити санкції проти російських пропагандистів та визнати Російську православну церкву інструментом впливу.