Судна "тіньового флоту" РФ залишають нафтові плями по всьому світу – ЗМІ

Четвер, 17 жовтня 2024, 09:26
Судна тіньового флоту РФ залишають нафтові плями по всьому світу – ЗМІ
Російський флот. Ілюстративне фото: Getty Images

Видання Politico та некомерційної журналістської групи SourceMaterial виявили мінімум дев'ять випадків розливу нафти суднами "тіньового флоту" РФ у міжнародних водах, починаючи з 2021 року.

Джерело: "Європейська правда" з посиланням на Politico

Деталі: Журналісти використали супутникові знімки неурядової організації SkyTruth та поєднали їх з даними про судноплавство від компанії з аналізу ринку Lloyd's List та товарної платформи Kpler. Вони виявили витоки нафти, пов’язані з "тіньовим флотом" РФ, у різних куточках світу – від Таїланду до В'єтнаму, Італії та Мексики. 

Реклама:
 
Супутниковий знімок, що ілюструє розлив нафти "тіньового флоту" РФ
 ДЖЕРЕЛО: SKYTRUTH CERULEAN

Ці танкери також проходили через жваві судноплавні коридори, такі як Червоне море і Панамський канал. Це означає, що у випадку серйозної аварії може відбутися розрив міжнародних торговельних шляхів. 

Міністерка закордонних справ Швеції Марія Мальмер Стенергард заявила виданню, що кораблі становлять "значну небезпеку" для морського середовища, й виявлені журналістами випадки це ілюструють. 

Оскільки Росія перебуває під західними санкціями, все більше танкерів переправляють її нафту нелегально по всьому світу, ризикуючи створити потенційну екологічну катастрофу. 

РЕКЛАМА:

Москва організувала"тіньовий флот" із понад 600 танкерів, власники яких часто приховуються через підставні компанії, і використовувала його, щоб ухилитися від цінового ліміту G7 в 60 доларів за барель. Іран і Венесуела також використовують цю тактику для подібних цілей.

Ці судна не лише скрипучі і здебільшого нерегульовані, вони часто й не застраховані. У разі витоку або більш серйозного розливу, урядами буде важко притягнути ці судна до відповідальності. 

Нагадаємо:

  • 24 червня Рада ЄС оголосила нові санкції, спрямовані проти танкерів, що входять до складу нафтового "тіньового флоту" РФ.
  • У липні більше 40 європейських країн погодили план боротьби з нафтовим "тіньовим флотом" Росії на саміті Європейської політичної спільноти.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: