ISW: Північнокорейські військові дозволять Путіну уникати мобілізації 

Олена Івашків — Середа, 16 жовтня 2024, 03:58

Кремль, ймовірно, використовує угоду про всеосяжне стратегічне партнерство між Росією і Північною Кореєю для того, щоб сформувати російські  компенсаційні сили і забезпечити охорону кордонів. Це ще більше зміцнює зобов'язання очільника Росії Володимира Путіна уникати мобілізації якомога довше.

Джерело: Інститут вивчення війни (ISW)

Деталі: Українські видання повідомили 15 жовтня з посиланням на анонімні джерела військової розвідки, що російська 11-та повітряно-десантна бригада (ВДВ) формує "батальйон" чисельністю 3000 осіб, укомплектований громадянами Північної Кореї (чисельний склад значно перевищує чисельність батальйону). 

За оцінками українських розвідувальних джерел, "батальйон", ймовірно, буде задіяний в оборонних операціях Росії в Курській області і що до 18 північнокорейських солдатів вже дезертирували зі своїх позицій в Брянській і Курській областях до того, як підрозділ був залучений до бойових дій. 

ISW не може самостійно підтвердити правдивість цих повідомлень, але російські офіційні особи, зокрема, не заперечували їх 15 жовтня. 

Путін вніс текст договору про всеосяжне стратегічне партнерство між Росією та Північною Кореєю, який обидві країни підписали в червні 2024 року, на ратифікацію до Державної думи Росії 14 жовтня. 

Речник Кремля Дмитро Пєсков підкреслив у коментарі кремлівському виданню ТАСС, що договір між Росією та Північною Кореєю "недвозначний" у тому, що стосується "взаємного співробітництва у сфері оборони та безпеки". 

Кремль, ймовірно, використовує положення угоди про "взаємну оборону", щоб надати юридичне обґрунтування розгортанню північнокорейських солдатів у зоні бойових дій в Росії у відповідь на вторгнення України в Курську область. 

Нещодавно з'явилися повідомлення про те, що невеликий контингент північнокорейських військовослужбовців діяв поблизу окупованого Донецька.

Ключові висновки ISW за 15 жовтня:

  • Кремль, ймовірно, використовує нещодавню угоду про всеосяжне стратегічне партнерство між Росією і Північною Кореєю, підписану в червні 2024 року, частково для того, щоб компенсувати потреби Росії у створенні збройних сил і забезпеченні безпеки кордонів, що ще більше зміцнює зобов'язання очільника Росії Володимира Путіна уникати мобілізації якомога довше.
  • Кремль вирішив відреагувати на нещодавні суперечки про те, що він покладається на призовників для відбиття вторгнення України в Курську область, запропонувавши фінансові стимули для будь-якого персоналу, залученого до захисту державного кордону.
  • Президент Росії Володимир Путін підписав закон, що дозволяє голові Слідчого комітету Росії Олександру Бастрикіну залишатися на своїй посаді, незважаючи на досягнення пенсійного віку, що знову демонструє, що Путін віддає перевагу збереженню на керівних посадах лояльних до нього людей з його найближчого оточення.
  • Нещодавно російські війська просунулися вперед у Курській області та поблизу Куп'янська, Торецька і Покровська.
  • Колишній російський інструктор "Шторму-Z" і військовий блогер піддав різкій критиці використання російськими військами частково зашифрованої комунікаційної платформи Discord після заборони цієї платформи в Росії.