У Європі запевняють, що Україна не втратить право на імпорт електроенергії з ЄС узимку

Вівторок, 15 жовтня 2024, 17:17

Енергетичне співтовариство, що об’єднує країни Євросоюзу та їхніх сусідів, уточнило, що проблеми із сертифікацією "Укренерго" як незалежного оператора не вплинуть на можливість України імпортувати електроенергію взимку.

Джерело: сайті Енергетичного співтовариства, який цитує "Європейська правда"

Деталі: В Енергетичному співтоваристві відреагували на свого листа, поширеного напередодні у ЗМІ, де Київ закликають до 9 грудня вирішити проблеми з відповідністю компанії "Укренерго" європейським стандартам, інакше компанія ризикує втратити європейську сертифікацію оператора.

Реклама:

Експерт з енергетичних питань, директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко попередив, що у разі втрати сертифікації "Укренерго" Україна може втратити імпорт електроенергії з Європи, і це є серйозною загрозою перед новою зимою в умовах російських обстрілів.

Але в Енергетичному співтоваристві кажуть, що процес сертифікації – який почався задовго до повномасштабного вторгнення – не вплине на здатність України імпортувати електроенергію з ЄС взимку, а протилежні твердження є "оманливими".

"Шкода, що внутрішній лист Секретаріату Енергетичного Співтовариства, адресований Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), був неправомірно використаний для поширення цих тверджень", – йдеться в повідомленні.

РЕКЛАМА:

Що передувало: Повідомлялось, що ЄС планує збільшити потужність експорту електрики в Україну, що є частиною плану "пом’якшення" проходження зими в умовах російських обстрілів енергосистеми. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: