Кротевич: Суд зобов'язав ДБР порушити справу проти Содоля

Тетяна Олійник — Понеділок, 30 вересня 2024, 19:38

Київський апеляційний суд зобов’язав Державне бюро розслідувань порушити справу проти колишнього командувача Об'єднаних сил ЗСУ Юрія Содоля, на якого скаржився начальник штабу бригади "Азов" Національної гвардії України Богдан Кротевич.

Джерело: Кротевич у Telegram-каналі

Деталі: Кротевич повідомив, що суд скасував попереднє рішення Шевченківського райсуду Києва, який відхилив його скаргу на ДБР через те, що воно не порушило справу проти Содоля.

Нова ухвала зобов'язує ДБР розпочати розслідування недбалого ставлення до військової служби (ч. 2 ст. 425 Кримінального кодексу України) не пізніше ніж через добу після отримання рішення суду, оскільки це призвело до тяжких наслідків.

Пряма мова Кротевича: "Я був готовий до відмови, але хотів почути її особисто. Чи здатні судді сказати мені, що в моїх свідченнях стосовно генерала Содоля немає складу злочину. Коли мені надали слово, я наголосив на тому, що хочу побачити справедливість. Станом на зараз розслідування проводяться майже по всім командирам бригад, проте деяке військове керівництво відчуває безкарність за свої дії". 

Знати більше: Перша заміна в команді Сирського: за що звільнили Содоля і чого чекати від Гнатова

Передісторія:

  • Начальник штабу бригади "Азов" Національної гвардії Богдан Кротевич подав заяву до Державного бюро розслідувань із закликом провести розслідування щодо командувача Об'єднаних сил ЗСУ керівника ОСУВ "Хортиця" генерал-лейтенанта Юрія Содоля.
  • За даними УП, Кротевич звинувачує генерала в перевищенні службових повноважень та некомпетентному командуванні військами, що призвело до втрат великої частини території України і просить перевірити командувача на факт співпраці з ворогом. Начштабу "Азова" також висловив готовність свідчити у справі.
  • Після оприлюднення заяви президент Володимир Зеленський замінив Содоля на бригадного генерала Андрія Гнатова. 
  • У ДБР "Українській правді" підтвердили, що така заява надійшла, і додали, що перевірять дії Содоля.