Ізраїль готується до наземного вторгнення в Ліван – WSJ

"Українська правда" — Понеділок, 30 вересня 2024, 13:41

Ізраїльський спецназ проводить рейди на півдні Лівану, збираючи розвідувальні дані та готуючись до можливого наземного вторгнення, яке може розпочатися вже цього тижня, попри міжнародний тиск, спрямований на запобігання ескалації.

Джерело: The Wall Street Journal

Деталі: Джерела видання повідомляють, що Ізраїльські сили спеціального призначення проводять цілеспрямовані рейди на півдні Лівану, зокрема в тунелях "Хезболли", уздовж лівано-ізраїльського кордону. Ці операції є частиною підготовки до можливого наземного вторгнення, яке може розпочатися вже цього тижня.

Дослівно: "За словами колишнього високопосадовця ізраїльської армії Аміра Авіві, який продовжує отримувати інформацію від оборонного відомства, наземне вторгнення неминуче, а нинішні рейди є стандартною частиною підготовки до більш масштабних дій". 

Деталі: За його словами, Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) активно готується до можливих наземних операцій, зокрема з використанням спеціальних підрозділів.

"Хезболла виглядає настільки ослабленою, що дилема Ізраїлю полягає в тому, як далеко Ізраїль повинен зайти в Ліван. Коли і на яких умовах Ізраїль піде, залишається незрозумілим", – сказав Авіві.

Попри тиск з боку США та арабських країн, які закликають до дипломатичного вирішення конфлікту і попереджають про ризик регіональної війни, Ізраїль продовжує нарощувати свої сили на кордоні з Ліваном.

За словами начальника штабу ізраїльської армії Герці Халеві, повітряні удари, які наразі тривають, є підготовкою до наземного маневру. Він наголосив, що війська мають бути готові до вторгнення на територію ворога.

США також посилили свою військову присутність у регіоні, щоб стримати можливе втручання Ірану. Зокрема, дві авіаносні ударні групи, "Авраам Лінкольн" і "Гаррі С. Трумен", перебувають у Червоному та Середземному морях відповідно. Це рідкісний випадок, коли США тримають два авіаносці в цьому регіоні, зазначає видання.

Передісторія:

  • Американське видання The Washington Post із посиланням на поінформованих співрозмовників повідомило, що офіційні особи США не рекомендують Ізраїлю здійснювати наземну військову операцію у Лівані.
  • 27 вересня Армія оборони Ізраїлю заявила, що завдала удару по головному штабу "Хезболли" в столиці Лівану Бейруті. За словами речника ЦАХАЛу, штаб був побудований під цивільними будівлями в передмісті Дахіє, відомому оплоті "Хезболли" в Бейруті.
  • 28 вересня ЦАХАЛ повідомив про знищення високопосадовця "Хезболли" Набіля Каука внаслідок авіаудару в столиці Лівану – Бейруті.
  • 28 вересня ЦАХАЛ оголосив про ліквідацію лідера "Хезболли" Хасана Насралли. 
  • Насралла був на посаді генерального секретаря "Хезболли" 32 роки.
  • Він був центральною особою, яка приймала рішення та був відповідальним за керівництво і здійснення терористичних атак по всьому світу, в яких були вбиті цивільні.