Отримай персональний Сертифікат Клубу УП від

Мінюст: Українці, що під примусом отримали паспорт РФ в окупації, не нестимуть відповідальності

Понеділок, 30 вересня 2024, 11:44
Мінюст: Українці, що під примусом отримали паспорт РФ в окупації, не нестимуть відповідальності
Фото: Getty Images

Міністерство юстиції запевняє, що громадяни України, які під примусом отримали російські паспорти на окупованих територіях, не нестимуть відповідальності.

Джерело: пресслужба Мінюсту

Дослівно: "Ситуації, коли особа позбавляється можливості вибору — практика, яка нерідко застосовується російською окупаційною владою задля впливу на поведінку людини, щоб остання діяла не за власним бажанням, а під тиском обставин через страх репресій або встановлення протиправних обмежень. Одним із прикладів може слугувати примусова паспортизація на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) України, що є одним із численних доказів порушення прав громадян".

Реклама:

Деталі: Повідомляється, що ті, хто отримав паспорти РФ з метою уникнення жорстокого поводження, не підлягатимуть відповідальності. "Стаття 40 Кримінального кодексу України, за умови наявності доказів застосування психічного примусу, забезпечує їм повний правовий захист у судовому порядку", - зазначають у відомстві.

В Мінюсті нагадали, що серед заходів, які вживаються російським агресором на підконтрольних йому територіях — насильна русифікація громадян, які мають український паспорт. "Максимальних страждань Росія завдає мирному населенню, адже наявність українського паспорту розцінюється як акт протесту. Так, за надскладних умов проживання в окупації, місцеві жителі вимушені взяти російське громадянство", - констатували у відомстві.

Водночас, кажуть в Мінюсті, такі документи не мають жодної юридичної сили та не визнаються ніде, крім окупованих територій.

РЕКЛАМА:

"Насильницька паспортизація є незаконною та не визнається в Україні й у світі, оскільки суперечить принципам і нормам міжнародного права і є порушенням Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни", - говориться у повідомленні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: