Отримай персональний Сертифікат Клубу УП від

Ізраїль сховав вибухівку в батареях пейджерів, які здетонували у кишенях "Хезболли" – CNN

П'ятниця, 27 вересня 2024, 16:55
Ізраїль сховав вибухівку в батареях пейджерів, які здетонували у кишенях Хезболли – CNN
Залишки підірваних пейджерів. Фото: Getty Images

Ізраїль помістив вибухівку в батареї пейджерів, які дистанційно підірвали під час атаки на "Хезболлу" в Лівані 17 вересня.

Джерело: CNN з посиланням на двох високопоставлених ліванських співробітників служб безпеки

Деталі: Видання повідомляє, що ліванські правоохоронці провели серію контрольованих вибухів кількох замінованих пейджерів під час розслідування, щоб встановити причетних до виготовлення цих пристроїв і того, як вони потрапили до "Хезболли".

Реклама:

Дослівно: "Пейджери, використані під час контрольованих вибухів, були вимкнені під час нападу 17 вересня, а це означає, що вони не отримали повідомлення, яке призвело до детонації скомпрометованих пристроїв. Чиновники перебували в першому ряду, щоб побачити, наскільки катастрофічними були б вибухи для тих, хто носив ці пристрої, і для тих, хто їх оточував".

Деталі: Один із співрозмовників видання заявив, що вибухівку було заховано всередині акумуляторів настільки складним способом, що її неможливо було виявити. Він не уточнив, які перевірки пройшли пейджери перед ввезенням до країни.

Інше джерело розповіло CNN, що оглянув один із скомпрометованих пейджерів і спостерігав за його вибухом. За його словами, вибухова речовина була інтегрована в літієву батарею пейджера і її практично неможливо було виявити. Він додав, що ніколи не бачив нічого подібного.

РЕКЛАМА:

За даними видання, вибуховий пристрій складається з п'яти основних компонентів: джерела живлення, ініціатора, детонатора, заряду вибухової речовини і корпусу в який все це поміщається. 

Колишній офіцер британської армії та експерт зі знешкодження вибухонебезпечних предметів Шон Мурхаус каже, що для підриву пейджерів достатньо було додати лише детонатор та заряд вибухівки.

"Це слід було зробити так, щоб його не було видно", – сказав Мурхаус, додавши, що одним із способів це зробити могла бути модифікація самої батареї – імплантація електронного детонатора і невеликого заряду вибухівки у металевий корпус батареї, що унеможливило б його виявлення, наприклад, за допомогою рентгенівських променів.

Згідно з документом, з яким ознайомився CNN, ліванська влада вважає, що пристрої підірвали через відправлене на них повідомлення.

Передісторія: 

  • 17 вересня сотні бійців "Хезболли" у Бейруті та в інших містах дістали поранення через вибухи своїх пейджерів, які вони використовували для зв’язку. Ліван вважає, що пейджери зламані та дистанційно підірвані Ізраїлем. Загинули 12 людей, зокрема і члени угруповання "Хезболла". Також відомо про понад 2700 поранених. 
  • Видання Reuters з посиланням на високопоставленого інформатора в ліванських органах безпеки повідомило, що спецслужба Ізраїлю "Моссад" заклала невелику кількість вибухівки в 5000 тайванських пейджерів, які замовило ліванське угруповання "Хезболла", за кілька місяців до вибухів.
  • 18 вересня у Лівані знову пролунала серія вибухів. Здетонували пристрої бездротового зв'язку – портативні радіоприймачі та рації угруповання "Хезболла".
  • 22 вересня президент Ізраїлю Іцхак Герцог заперечив причетність країни до вибухів пейджерів і рацій у Лівані.
  • Разом з тим, прем'єр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу пообіцяв, що Хезболла "зрозуміє послання", яке надсилає Ізраїль, якщо вона цього ще не зробила.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: