ISW: В Курській області воює ФСБ

Олена Івашків — П'ятниця, 27 вересня 2024, 04:33

Федеральна служба безпеки Росії (ФСБ) воює у Курській області Росії і намагається координувати бойові завдання з російськими військовими.

Джерело: Інститут вивчення війни (ISW)

Деталі: Російське опозиційне видання "Новая газета Европы" повідомило, що ідентифікувало військовослужбовця спецназу ФСБ, який загинув у боях у Курській області в серпні 2024 року, підтвердивши, що елементи спецназу ФСБ воюють у Курській області.

"Новая газета Европы" з посиланням на офіцера ФСБ повідомила, що ФСБ поставила перед спецназом, включаючи елементи груп "Альфа" і "Вимпел", завдання виявити і знищити українські диверсійно-розвідувальні групи в Курській області. 

Офіцер ФСБ заявив, що ці групи погано пристосовані для ведення комбінованих боїв із застосуванням важкої техніки проти регулярних збройних сил. Спецназ ФСБ зазвичай проводив контртерористичні операції проти невеликих терористичних груп і, ймовірно, не має достатньої підготовки та обладнання, необхідного для реагування на українські підрозділи, які проводять комбіновані атаки. 

Інше джерело, близьке до російських спецслужб, повідомило "Новой газете в Европе", що Центр спеціальних операцій ФСБ не має "спільного зв'язку" з російськими військовими частинами і що досі не існує спільного штабу для координації бойових завдань між ФСБ і російськими військовими. 

Російський правитель Володимир Путін доручив ФСБ провести контртерористичну операцію в Бєлгородській, Брянській і Курській областях 9 серпня після початку української операції 6 серпня, але потім продовжив доручати дублюючі завдання Міністерству оборони (МО), ФСБ і Росгвардії Росії. 

Кремль і російське військове командування намагалися створити злагоджену і ефективну структуру командування і управління щоб відреагувати на операцію у Курській області, і залишається незрозумілим, які обов'язки належать до компетенції контртерористичної операції ФСБ або Координаційної ради МО РФ. 

За попередньою оцінкою ISW, дублювання завдань і слабкі структури, швидше за все, і надалі створюватимуть тертя між ФСБ і МО РФ.

Ключові висновки ISW за 26 вересня:

  • Німеччина, Франція та Сполучені Штати оголосили 25 та 26 вересня про надання Україні кількох пакетів термінової та більш довгострокової допомоги.
  • За повідомленнями, Федеральна служба безпеки Росії (ФСБ) намагається координувати бойові завдання з російськими військовими, незважаючи на те, що контролює антитерористичну операцію проти українського вторгнення в Курській області.
  • Російські та українські війська продовжують наступальні дії в Курській області, але жодна зі сторін не досягла подальшого просування в цьому районі.
  • Нещодавно російські війська просунулися на північ від Харкова і Часового Яру, а також на схід і південний схід від Покровська.
  • Російські військові блогери критикували російське військове командування за проведення спільних військових навчань з Лаосом, стверджуючи, що такі навчання демонструють, що Росія не робить висновків з досвіду бойових дій в Україні.