Вимагав гроші за можливість служити в тилу: на Закарпатті викрили командира батальйону

Анастасія Проц — Вівторок, 24 вересня 2024, 15:53

На Закарпатті Державне бюро розслідувань разом з Службою безпеки України викрили командира батальйону однієї з військових частин, який за хабарі залишав військових служити в тилу.

Джерело: ДБР, Офіс генерального прокурора

Деталі: За даними слідства, частина особового складу мала перейти до підрозділу, що виконує завдання у зоні бойових дій, а інші — залишитися на заході України. Командир запропонував своїм підлеглим заплатити за можливість залишитися в тилу. Для цього він залучив довіреного військовослужбовця, який мав отримувати кошти від солдатів.

фото: ДБР

Правоохоронці задокументували випадок, коли один з підлеглих заплатив 1 300 доларів за включення до списку "тиловиків". Інші військовослужбовці також платили за місця в роті охорони, наразі правоохоронці встановлюють усі деталі.

За оперативними даними, спільник командира отримав на свої банківські рахунки 300 тисяч гривень та близько 30 тисяч доларів готівкою.

Зазначається, що підполковник також намагався підкупити вище керівництво – запропонував 5 000 доларів за кількох військових. 

В ОГП повідомили, що солдата-посередника викрили під час отримання другого траншу неправомірної вигоди на суму 800 доларів а його керівника затримали під час передачі хабаря у розмірі 5 000 доларів.

ФОТО: ДБР

Обом повідомили про підозру в одержанні неправомірної вигоди (ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 368 КК України). Їм загрожує до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Суд обрав запобіжний захід — тримання під вартою.

Наразі розслідування триває, встановлюються інші факти протиправної діяльності, а також повне коло осіб, причетних до цієї оборудки.