Отримай персональний Сертифікат Клубу УП від

У центрі при РНБО пояснили, чому військовим заборонили користуватися Telegram на службі

Вівторок, 24 вересня 2024, 15:38
У центрі при РНБО пояснили, чому військовим заборонили користуватися Telegram на службі
ілюстративне фото

Працівникам органів держвлади та підприємств критичної інфраструктури, співробітникам сектору безпеки й оборони та військовослужбовцям заборонили пересилати у Telegram на службових пристроях службові документи та комунікувати у цьому месенджері про службові справи через потенційну загрозу витоку інформації.

Джерело: голова Центру протидії дезінформації Ради національної безпеки й оборони Андрій Коваленко в ефірі національного телемарафону, цитує "Армія Inform"

Пряма мова: "Ніколи щодо телеграму не можна було дати гарантій, де зберігається інформація після вашого листування, навіть якщо ви стерли листування з іншою особою. Частина серверів телеграма досі знаходиться на території Росії, частина серверів попередньо знаходиться в Дубаї. Відповідно, чи контролюють ці сервери, чи мають до них доступ російські спецслужби, чи ні — невідомо.

Реклама:

Деталі: Те, що листування зберігається на зовнішніх серверах, міг помітити будь-хто, хто змінював смартфон і заходив після того у свій акаунт з іншого смартфону, пояснює Коваленко.

"Підтягуються документи і файли, які ви надсилали іншій людині, якщо ви не почистили переписку з нею. Безпосередньо ця інформація зберігається. Використання телеграма як месенджера не для читання новин, а саме для спілкування як месенджера людьми, які працюють на державу військовослужбовцями становить потенційну небезпеку, – наголосив голова ЦПД.

З огляду на це йдеться про заборону пересилати у телеграмі службові документи та комунікувати у цьому месенджері про службові справи.

РЕКЛАМА:

За словами Коваленка, вже від 2022 року військові припинили використовувати Telegram, перейшовши переважно на Signal та WhatsApp.

Що ж стосується використання у службових цілях, наприклад ведення офіційних телеграм-каналів державних органів, то воно не заборонене, – зазначив голова Центру протидії дезінформації РНБО.

Що передувало: 19 вересня 2024 року Національний координаційний центр кібербезпеки (НКЦК) ухвалив рішення обмежити використання месенджера Telegram у державних органах, військових формуваннях та на об'єктах критичної інфраструктури.

Начальник ГУР МО України Кирило Буданов навів обґрунтовані дані щодо наявності у російських спецслужб доступу до особистого листування користувачів Telegram, навіть видалених повідомлень, а також їх персональних даних.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: