Синоптики дали прогноз на осінь в Україні: теплих днів більше

Валентина Романенко — Середа, 18 вересня 2024, 14:00

За даними синоптиків, восени теплих днів в Україні буде більше, ніж холодних.

Джерело: спікерка Укргідрометцентру Наталія Птуха на брифінгу 18 вересня, цитує "Інтерфакс-Україна"

Пряма мова: "Для вересня і жовтня середньомісячна температура очікується на два-три градуси вищою за кліматичну норму. У листопаді вже будемо наближатися ближче до кліматичної норми. У вересні в нас дефіцит опадів. У жовтні вже ближче до норми і, в принципі, на листопад також розраховуємо, що вже має вирівнятися".

Деталі: Птуха зазначила, що для початку метеорологічної осені середньодобова температура в певному регіоні не повинна підніматися вище 15° упродовж кількох днів. Наразі вищі показники температури, а також дефіцит опадів фіксується практично в усіх регіонах країни, що свідчить про продовження метеорологічного літа в Україні.

Речниця Укгідрометцентру підкреслила, що останніми роками "періодів тепла" стає дедалі більше, ніж "періодів холоду".

"З року в рік у нас будь-який сезон стає досить теплим. Періодів із холодними днями стає дедалі менше, і вони стають дедалі коротшими, не такими тривалими і не настільки інтенсивними", - сказала вона.

Водночас, за словами представника Укргідрометцентру, говорити про майбутню зиму поки що зарано. І хоча вже зараз зрозуміло, що "періодів холоду" буде не так багато і вони будуть не настільки сильними, українці все ж таки мають бути готові до будь-яких проявів погоди.

Пряма мова: "Звичайно, ми не можемо говорити, що взимку у нас уже не буде холодних періодів і не буде морозів. Ні, такого ми не говоримо, тому що країна у нас розташована так, що у нас є сезонність. Звичайно, зима в певних своїх проявах буде, але все ж таки, виходячи з тенденцій, які зараз є, дедалі частіше вона буде м'якшою".