Кінофестиваль у Торонто все ж покаже пропагандистський фільм про "хороших окупантів"

Марія Ємець, Анастасія Проц — Понеділок, 16 вересня 2024, 15:26

Незважаючи на критику, кінофестиваль у Торонто вирішив все ж таки показати скандальний фільм російської пропагандистки Анастасії Трофімової "Росіяни на війні", який раніше був знятий з програми через суспільне обурення та заклики не демонструвати стрічку, яка відбілює російських загарбників, що воюють в Україні.

Джерело: "Європейська правда" з посиланням на актуальний розклад на сайті фестивалю

Деталі: Показ фільму "Росіяни на війні" російської режисерки Анастасії Трофімцевої анонсований на вівторок 17 вересня.

сайт фестивалю

Водночас, формально фестиваль 2024 року вже завершився, на 16 вересня та всі інші дні не заплановано жодних інших показів.

Передісторія:

  • Після гучної критики оргкомітет фестивалю скасував перші покази стрічки, пояснивши це нібито безпековими міркуваннями, але заявив, що фільм все ж покажуть згодом, "коли це буде безпечно". 
  • У поліції Торонто, втім, сказали, що рішення оргкомітету TIFF про скасування показів фільму ухвалювалося повністю самостійно і "не ґрунтувалося на будь-яких рекомендаціях поліції Торонто", та про що якісь актуальні загрози для безпеки на фестивалі не було відомо.   
  • Посол України у Канаді Юлія Ковалів висловила жаль з приводу того, що фестиваль у своїй заяві про скасування показу не визнав своєї помилки. 
  • Канадська медіаорганізація TVO (TV Ontario), через яку надали кошти на виробництво стрічки, після розголосу вирішила надалі не показувати її.