Глава МЗС Польщі закликав країни ЄС позбавити українських чоловіків соцвиплат

Сергій Сидоренко, Катерина Тищенко — Субота, 14 вересня 2024, 22:08

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський закликав західноєвропейські країни переглянути підходи до допомоги українським чоловікам, щоб стимулювати їх до повернення на батьківщину.

Джерело: Сікорський на панельній дискусії під час щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії (YES), повідомляє кореспондент "Європейської правди"

Деталі: Сікорський заявив, що нинішня політика багатьох столиць ЄС шкодить обороноздатності та економічній стабільності України, оскільки пропонує економічні преференції для чоловіків мобілізаційного віку.

Міністр навів приклад Німеччини. "Зараз у Німеччині українці, які там перебувають під тимчасовим захистом, отримують значну допомогу", пояснив він, додавши, що за його інформацією йдеться про виплати, що перевищують 500 євро, а разом з компенсацією за житло може йтися про понад 1000 євро в місяць на людину, і це поширюється також на чоловіків.

"Щось подібне у Нідерландах, не знаю напевно суми у Франції", – зауважив він.

"Є простий метод допомогти Україні – припиніть надавати допомогу українцям, які підлягають мобілізації. Переховування від призову – це не привід для фінансової допомоги. Просто припиніть їм платити", – закликав польський міністр, підкресливши, що Польща не надає подібної соціальної підтримки.

Ініціатива польського міністра має підтримку Києва.

"Я підтримую ідею, яку висловив міністр Сікорський", – заявив очільник МЗС Андрій Сибіга, що виступав разом із ним на панельній дискусії.

Детальніше про цю ініціативу дивіться у інтерв’ю Радослава Сікорського для Європравди.

Раніше повідомлялося, що Чехія не повертатиме українських чоловіків примусово.

А міністр оборони Естонії в інтерв’ю ЄвроПравді розповів, що Україна ставить на добровільне повернення чоловіків, які опинилися за кордоном.