Республіканці закликали Байдена зняти обмеження на удари України по цілях у РФ

Середа, 11 вересня 2024, 10:26
Республіканці закликали Байдена зняти обмеження на удари України по цілях у РФ
Ілюстративне фото: Getty Images

Група республіканців Палати представників США закликала Білий дім зняти обмеження на використання Україною американської далекобійної зброї, зокрема ракет ATACMS, вглиб території Росії. 

Джерело: "Європейська правда" з посиланням на заяву на сайті комітету

Деталі: Звернення підписали очільник комітету із закордонних справ Майкл Маккол, голова комітету у справах збройних сил Майк Роджерс, голова постійного комітету з розвідки Майк Тернер, голова підкомітету комітету закордонних справ у справах Європи Том Кін, голова підкомітету з асигнувань на оборону Кен Калверт та уповноважений Гельсінської комісії Річард Гадсон. 

Реклама:

Вони закликають Білий дім зняти обмеження на застосування Україною американської далекобійної зброї, зокрема ракет ATACMS, вглиб території Росії. 

"Беззмістовні обмеження, встановлені адміністрацією Байдена-Гарріс, у поєднанні з довготривалим сповільненням затвердження і постачання критично важливої зброї, перешкоджають спроможності України довести цю війну до переможного завершення… Давно настав час для того, щоб адміністрація змінила курс і зняла обмеження, які ще лишаються, щодо застосування Україною американської зброї по легітимних військових цілях на території Росії", – заявили члени Конгресу. 

Вони наголосили, що зі статусом-кво росіяни мають "захищену зону", де можуть спокійно тримати своє озброєння і завдавати звідти ударів по території України. 

ВІДЕО ДНЯ

Підписанти привітали рішення адміністрації дозволити бити американською зброєю по близькому прикордонню, яке ухвалили на тлі літнього наступу росіян на Харківщині, але наголосили, що і воно надійшло надто пізно і якби Україна раніше отримала цю можливість, харківського наступу могло взагалі не бути, і це дозволило б Києву тримати більші сили на найскладніших напрямках на сході. 

Вони зауважили, що у зоні досяжності ATACMS, за розрахунками Інституту вивчення війни, досі залишаються понад 200 потенційних цілей.

Члени Конгресу також наголосили, що "побоювання ескалації" виявилися беззмістовними, що зокрема підтвердила операція України у Курській області РФ. 

"Нещодавні повідомлення, що реальна причина небажання адміністрації знімати обмеження – не ставити під загрозу перезавантаження відносин з Росією у майбутньому, викликають велику тривогу. Провал "перезавантаження" за Обами й Путіна перед вторгненням Росії у Грузію у 2008 році показав, що Путін не реагує на умиротворення й оливкові гілки. Цей конфлікт скінчиться лише тоді, коли жорсткіші санкції та успіхи України на полі бою переконають Путіна, що він вже нічого не здобуде війною", – наголосили вони. 

Підписанти також висловили розчарування повідомленнями у ЗМІ, що Штати відмовляють Британію і Францію від рішення зняти "далекобійні" обмеження для переданої ними зброї. 

"Так само як із ганебним зволіканням адміністрації Байдена-Гарріс із дозволом на надання нашими союзниками винищувачів F-16 для України, тепер адміністрація зупиняє наших більш рішучих союзників від того, щоб допомогти Україні перемогти… У Росії не має бути безпечного місця, звідки вона може безкарно коїти воєнні злочини проти України", – заявили вони. 

Нагадаємо:

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:17
Нардепи кажуть, що мобілізацію деяких чоловіків віком до 25 років можуть призупинити: що відомо
17:11
У ЛУН порахували, за скільки часу можна продати квартиру в Києві, Одесі та Львові
17:04
Прокуратура: 17 вересня росіяни вдарили балістикою по підприємству в Сумах, поранено чоловіка
17:04
У Польщі здивувались через претензії Зеленського про недостатню підтримку – ЗМІ
16:50
У волоссі, крові та грудному молоці: дослідники знайшли хімікати з обгорток продуктів у тілі людини
16:47
Рада схвалила перезавантаження митниці
16:39
Далеко від вимог Держспецзв’язку: "Київстар" збільшить час автономної роботи до 6 годин
16:38
Після стабілізації на Харківщині командувача Драпатого перевели на Донеччину
16:27
Визначилися суперники збірної України з пляжного футболу у кваліфікації до чемпіонату світу-2025
16:26
У Грузії прокоментували чутки про позбавлення безвізу як "покарання" від ЄС
Усі новини...
Реклама: