Прокурор МКС про ймовірність арешту Путіна: Не треба розчаровуватися. Результат буде, хоч це нелегко

Уляна Кричковська, Валентина Романенко — Вівторок, 10 вересня 2024, 15:14

Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан вважає, що виконання норм, передбачених Римським статутом МКС, є неідеальним, проте відмова Монголії арештувати правителя РФ Володимира Путіна – не привід для розчарування.

Джерело: Хан, якого цитує агентство "Інтерфакс-Україна", "Європейська правда"

Деталі: Прокурор МКС акцентував, що наразі виконання норм та співпраця в МКС неідеальні, й вже були випадки такого невиконання в минулому, коли держави не співпрацювали із судом.

Водночас, за його словами, "не треба розчаровуватися". Хан запевнив, що результати "побачимо, але це буде нелегко".

"Ми рухаємося до реального застосування права і робимо це разом", – сказав Хан, відповідаючи на уточнююче запитання, чи можна говорити про те, що міжнародне право все ще працює.

Також прокурор МКС розповів журналістам, що у разі відмови країни-підписанта Римського статуту виконувати покладені зобов'язання є алгоритм реагування.

"Є спеціальна процедура в Римському статуті щодо роботи з такими випадками, коли держава не працювала з судом. Відповідно, це все контролюється суддями.... Судді в курсі того, що сталося... Як правило, коли відбуваються такі випадки, то скликають генеральне засідання всіх держав-членів (МКС) і, відповідно, ухвалюють рішення", – сказав Хан.

Як розповів прокурор МКС, така ситуація, яка склалася у Монголії під час відвідин країни очільником Кремля Путіним, стала першою відтоді, як були видані ордери на арешт.

"Він (Путін) уперше був на території країни-підписанта Римського статуту. Задокументовано, що інших країн, які є членами МКС, він не відвідував.... Тому зрозуміло, що ордери на арешт уже працюють", – додав він.

Передісторія:

Більше про цю подію читайте у статті "ЄвроПравди": Міжнародне право сили. Які наслідки потягне відмова Монголії арештувати Путіна за ордером МКС.