МЗС відповіло Нігеру на розірвання дипвідносин: звинувачення не витримують жодної критики

Четвер, 8 серпня 2024, 11:23
МЗС відповіло Нігеру на розірвання дипвідносин: звинувачення не витримують жодної критики
фото: Getty Images

Міністерство закордонних справ заявило, що шкодує про рішення влади африканської країни Нігеру розірвати дипломатичні відносини, відкидає будь-які звинувачення та наголосило, що подібне рішення є жестом солідарності з Росією, яка веде війну проти України.

Джерело: заява МЗС

Дослівно: "В Україні взяли до уваги рішення влади Республіки Нігер від 6 серпня 2024 року розірвати дипломатичні відносини з Україною. Наведені у заяві представника уряду цієї країни звинувачення на адресу України не витримують жодної критики, є безпідставними та такими, що не відповідають дійсності".

Реклама:

Деталі: У зовнішньополітичному відомстві підкреслили, що Україна рішуче відкидає будь-які звинувачення на свою адресу у нібито "підтримці нею міжнародного тероризму, порушенні Статуту ООН та міжнародного права".

Також Україна виходить з того, говориться у заяві, подібне рішення є жестом "солідарності" з тими, хто обрав шлях на зближення з Російською Федерацією, яка вже понад два роки веде повномасштабну війну проти України.

В МЗС наголосили, що Росія дестабілізує міжнародну безпекову та політичну ситуацію, поширює хаос і конфронтацію в усіх куточках світу, включно з Африканським континентом.

ВІДЕО ДНЯ

"Прикро, що влада Нігеру прийняла рішення про розірвання дипломатичних відносин з Україною, не провівши жодних розслідувань інциденту в Малі та не надавши жодних доказів, які б стосувалися причин такого кроку", - підкреслили в МЗС.

У той же час, заявили в МЗС, в Україні щиро налаштовані й надалі розбудовувати з усіма державами Африки взаємовигідні стосунки на засадах рівності, невтручання у внутрішні справи, поваги до суверенітету й територіальної цілісності країн у міжнародно визнаних кордонах та неухильного дотримання міжнародного права, цілей і принципів статуту ООН.

Нагадаємо: 6 серпня телеканал Al Arabiya повідомив, що африканська країна Нігер розірвала дипломатичні відносини з Україною вслід за Малі "з негайним вступом в силу". Це сталось через два дні після того, як Малі звинуватила Київ у нібито підтримці дій повстанців-туарегів, які нещодавно розгромили колону малійських військових та російських найманців ПВК "Вагнера". 

Передісторія

  • Армія Малі та її російські союзники зазнали втрат з боку повстанців-туарегів. У суботу туареги з руху CSP-PSD продемонстрували фото та відео з розбитою колоною ПВК "Вагнер".
  • Бій стався в місті Тінзауатен поблизу кордону Малі з Алжиром у четвер та п'ятницю - 25 та 26 липня. Загинули щонайменше 20 бойовиків "Вагнера", інші ж потрапили в полон.
  • Окрім десятків росіян із "ПВК Вагнера", вбитих або взятих у полон на півночі Малі, ліквідовано пропагандиста найманців, автора каналу Grey Zone.
  • Після розгрому десятків росіян із "ПВК Вагнера" у Малі повстанці-туареги сфотографувалися з українським прапором.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: