Костін про втечу Дмитрука: я обурений, чому людина як по маслу перейшла нелегально держкордон

Вівторок, 27 серпня 2024, 13:45
Костін про втечу Дмитрука: я обурений, чому людина як по маслу перейшла нелегально держкордон
Фото: Getty Images

Генеральний прокурор Андрій Костін розповів, що слідство вивчає, яким чином позафракційний народний депутат Артем Дмитрук перетнув кордон, оскільки до цього можуть бути причетні службові особи різних органів.

Джерело: Костін під час Форуму керівників державних інституцій

Деталі: Журналістка запитала, чому підозру Дмитруку оголосили вже після того, як він виїхав з України. Костін відповів, що "його обурення більше, ніж обурення суспілства".

Реклама:

Пряма мова: "Ця ситуація викликала багато обурення у суспільстві. Я вам скажу відверто, що якби ви поставили мені це питання у неділю (25-го серпня), то мою відповідь навряд чи можна було цитувати. Бо було б дуже багато нецензурних слів. Тому що моє обурення навіть більше, ніж обурення суспільства...

Чому в цьому випадку людина як по маслу перейшла нелегально державний кордон? Це обурення я абсолютно поділяю".

Деталі: Костін розповів, що одразу було розпочато кримінальне провадження щодо нелегального перетину кордону і зараз ведуться слідчі дії. "Ми розуміємо, що ця людина перетнула державний кордон не самостійно, йому хтось допомагав. І можливо серед тих, хто допомагав, можуть бути службові особи різних органів. Ми докладаємо усіх зусиль, щоб їх встановити", - сказав Костін.

ВІДЕО ДНЯ

Дослівно: "Наразі ми встановили шлях, яким користувався підозрюваний. Це ділянка кордону з так званою Придністров’ю. Ми володіємо інформацією, в якій країні перебуває ця людина і перевіряємо ці дані, тому що по нашій інформації він подорожує по деяких країнах.

Ми вживатимемо всіх заходів задля його повернення в Україну міжнародно-правовими способами, якщо він не зробить цього добровільно. У нього ще є можливість з’явитися на допит слідчого.

Якщо він не з’явиться, то є певні механізми, які ми застосовуємо. Це звернення до суду, оголошення в розшук і запит на екстрадицію, якщо ми встановимо, в якій країні від буде знаходитися".

Передісторія:

  • У неділю 25 серпня стало відомо, що позафракційний народний депутат Артем Дмитрук, який в Україні захищав церкву Московського патріархату, незаконно виїхав за кордон.
  • У Державному бюро розслідувань підтвердили, що Дмитрук незаконно перетнувкордон на Одещині і потрапив у Молдову.
  • Генеральний прокурор Андрій Костін 25 серпня повідомив про підозру цьому чинному народному депутатуУкраїни в участі у нападах на громадян, у тому числі правоохоронця, замаху на викрадення вогнепальної зброї тощо.
  • Правоохоронці також відкрили кримінальне провадженняза ч. 3 ст. 332 КК України (незаконне переправлення осіб через державний кордон України).
  • Сам Дмитрук перед виїздом заявляв, що йому погрожують і переслідують через переконання. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: