Російський "Шахед" пробув у небі Польщі понад пів години і "зник з радарів" – ЗМІ

Понеділок, 26 серпня 2024, 23:30
Російський Шахед пробув у небі Польщі понад пів години і зник з радарів – ЗМІ
Фото: Getty Images

Повітряним об'єктом, що залетів до Польщі з України у понеділок вранці, найвірогідніше був російський "Шахед", який пробув у повітряному просторі країни щонайменше 33 хвилини. Об’єкт зник з радарів близько 7:16 ранку на висоті гміни Тишовце. Там було встановлено зону пошуку.

Джерело: "Європейська правда" з посиланням на RMF FM

Деталі: Повідомляється, що у Польщі досі офіційно не оголосили, який тип повітряного об’єкта залетів на територію країни у понеділок вранці, коли РФ здійснювала масований ракетний обстріл України. Та, за даними RMF FM, військові неофіційно стверджують, що це, швидше за все, російський дрон-камікадзе "Шахед".

Реклама:

Підполковник Яцек Горишевський розповів, що об'єкт відстежувався польськими системами моніторингу повітряного простору протягом тривалого часу. 

Протягом всього часу, поки апарат перебував у повітряному просторі Польщі, і чергові пари літаків, і чергові вертольоти були в повітрі, щоб зробити остаточну ідентифікацію об'єкта. 

"Ця ідентифікація повинна була відбутися до того, як буде прийнято рішення про знешкодження… З іншого боку, ця остаточна ідентифікація не відбулася через погодні умови", – сказав підполковник, не уточнивши, які саме погодні умови стали на заваді збиттю.

ВІДЕО ДНЯ

Об'єкт перетнув кордон о 6:43 ранку і перед тим, як зникнути з радарів, перебував над Польщею 33 хвилини.

"Записи з наших радіостанцій – і висота польоту, і швидкість, і траєкторія – вказують на те, що це був безпілотний літальний апарат… Тому що ми виключаємо можливість того, що це була ракета або якась керована ракета, зважаючи на швидкість", – сказав Горишевський.

Об’єкт зник з радарів близько 7:16 ранку на висоті гміни Тишовце. Там було встановлено зону пошуку.

"Можна припустити, що або він десь впав, або просто висота його польоту була вже такою, що наші системи радіолокації не змогли (вести подальше спостереження. – Ред.). З таким же успіхом він (об'єкт. – Ред.) міг розвернутися і знизитися до такої висоти, що його вже не було видно нашим радіолокаційним системам", – зауважив підполковник.

Рішення про те, чи збивати об'єкт, приймали за участю керівника Міністерства оборони. 

"Поки що немає повідомлень про якісь пошкодження на землі. Ми не володіємо такою інформацією, вона до нас не надходила. Ми контактуємо з місцевою владою, з поліцією, зі службами, які працюють на місцях, і ніхто з мешканців не повідомляв, не спостерігав жодних аномалій. Тому ми не впевнені, що на цей момент щось могло впасти. Там також є ділянка густо лісистої місцевості, тож це могло статися і там", – підкреслив Горишевський.

"Цей об’єкт так само міг повернутися на територію України, тому ми повинні досліджувати кожну можливість – щоб його можлива присутність не становила загрози для місцевих мешканців", – зауважив він.

Нагадаємо:

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: