У Китаї обурились через нові санкції США проти китайських компаній, які допомагають РФ

Неділя, 25 серпня 2024, 11:33
У Китаї обурились через нові санкції США проти китайських компаній, які допомагають РФ
ФОТО: GETTY

У Китаї обурились через нові санкції США проти китайських компаній, які допомагають РФ обходити санкції та експортують товари подвійного призначення, які Росія використовує для виробництва зброї у війні з Україною. Китай заявив, що вживатиме заходів для захисту прав та інтересів бізнесу країни.

Джерело: Financial Post

Дослівно Мінторгівлі Китаю: "Китай закликає США негайно припинити свої неправомірні дії і вживатиме необхідних заходів для рішучого захисту законних прав та інтересів китайських компаній".

Реклама:

Деталі: 23 серпня США оголосили про санкції проти сотень фірм у Росії, Європі, Азії та на Близькому Сході, звинувативши їх у наданні продуктів і послуг, що допомагають Росії уникати санкцій. Держдеп США заявив, що занепокоєний "масштабами експорту товарів подвійного призначення" з Китаю до Росії.

Водночас Міністерство торгівлі Китаю у своїй заяві рішуче виступило проти того, що США внесли низку китайських компаній до свого списку експортного контролю. Цей крок забороняє таким компаніям торгувати з американськими фірмами без отримання майже недосяжної спеціальної ліцензії.

У міністерстві заявили, що дії США є "типовими односторонніми санкціями" і що вони порушать світові торговельні порядки і правила, а також "вплинуть на стабільність глобальних промислових ланцюгів і ланцюгів поставок".

ВІДЕО ДНЯ

За даними Держдепу США, деякі китайські компанії постачали російським компаніям верстати та комплектуючі.

Китай намагається позиціонувати себе нейтрально, але після того, як західні країни наклали жорсткі санкції на російську нафту у відповідь на введення Росією військ в Україну в лютому 2022 року, Китай різко активізував закупівлю російської нафти, збільшивши свій вплив в Росії.

Правитель Росії Володимир Путін також підкреслив важливість Китаю, зустрівшись у Пекіні з китайським лідером Сі Цзіньпіном невдовзі після інавгурації на п'ятий термін у Кремлі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: